Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az idén két nagy nemzetközi űrkutatási konferenciát tartanak a magyar fővárosban

Infovilág
2005. október 10–12.

A European Astrobiology Network Association (EANA) „Élet és sugárzás” címmel tart konferenciát Budapesten. A téma nagyon időszerű: milyen módon és mértékben befolyásolják az ionizáló és nem ionizáló (ultraibolya; UV) sugárzások a Naprendszerben és azon kívül található bolygók felszínén azokat a környezeti feltételeket, amelyek valamikor lehetővé tették, illetve jelenleg lehetségessé teszik/tehetik az egyszerű és magasabb rendű életet. A helyi szervezőbizottságban több neves magyar űrkutató szakember dolgozik, a bizottság elnöke dr. Rontó Györgyi professzor asszony, az Űrkutatási Tudományos Tanács és az EANA vezetőségének tagja. A konferenciára 150–200 szakembert várnak. A MŰI társrendezőként támogatja a konferenciát. További információ a www.spaceflight.esa.int/exobio honlapon érhető el.

A MAGYAR ŰRREPÜLÉS 25. ÉVFORDULÓJA

Május 26-án lesz 25 éve, hogy az Interkozmosz Tanács űrprogramja keretében sor került magyar űrhajós repülésére. Az eseményről a következő megemlékezések várhatók:
1. A Hadtörténeti Múzeum időszaki kiállítással kíván megemlékezni az eseményről, amely kiállítás esetleg az ország néhány nagyobb városába is eljutna A kiállítás megnyitását egész napos konferenciával kötik egybe. Az IHM részéről Kovács Kálmán miniszter úr, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere nyitja meg a konferenciát.
2. A Kecskeméti Planetárium tavasszal űrhajózástörténeti kiállítást rendez, amelyen nagy hangsúlyt kapna a 25. évforduló. A Kecskeméti Repülőkórház repülőorvosi vizsgáló részlege annak idején (akkor még ROVKI néven) a magyar űrhajósok kiválogatásának és egészségügyi felkészítésének hazai bázisa volt, és ma is a hazai űrkutatás egyik fontos intézménye.

A Magyar Posta emlékbélyeget ad ki az évforduló alkalmából.

A nagyközönségnek és a fiataloknak szóló rendezvények

Az űrnap – minden év központi űrkutatási rendezvénye – tervezett időpontja 2005 októbere. A rendezők a szakma képviselői mellett szívesen látják az egyetemi hallgatókat, és örömmel veszik a diák és felnőtt nagyközönség érdeklődését. Információ a www.hso.hu, a www.mant.hu és a www.urvilag.hu honlapokon lesz elérhető.

A 2004-i űrnapon a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) meghirdette szokásos esszépályázatát általános- és középiskolai diákoknak „Én és a világűr” címmel. A beadási határidő április 1-je. A fődíj (amelyet 2 középiskolás – 1 fiú, 1 lány – nyerhet el) 1 hét a NASA Huntsville-i (Alabama, USA) nemzetközi nyári űrtáborában. Információ a www.hso.hu; a www.mant.hu és a www.urvilag.hu honlapokon lesz elérhető.

Az Uránia Csillagvizsgáló által szervezett nyári csillagászati–űrkutatási táborba 30–50, többnyire középiskolás, mindkét tudomány iránt érdeklődő diákot várnak. Az 1 hetes táborra június 14–21. között kerülé sor. Az idei tábor magyar–szlovén együttműködésben a Vas megyei Hegyhátsálon és a határmenti Dobronakon lesz. A legkiválóbb ismeretterjesztő szakemberek szakmai előadásai mellett a diákok távcsöves megfigyeléseket is végeznek. Információ a www.hso.hu és az urania.tavkapcsolat.hu honlapokon lesz elérhető.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett hazai nyári űrtáborban kedvezményesen vehetnek részt a MANT-pályázat díjazottjai. A táborban általában 30–50, többnyire középiskolás diák vesz részt. A tábor 1 hetes, augusztusban kerül megrendezésre. A MŰI és a MANT vezetői szakmai előadásokat és vetélkedőket szervez a diákoknak. Információ a www.hso.hu; a www.mant.hu és a www.urvilag.hu honlapokon lesz elérhető.

Az évente egyszer, a MŰI és a MANT által szervezett Ifjúsági Fórum eddig már négy alkalommal került megrendezésre, rendszerint az őszi hónapokban. Az esemény zártkörű, nemcsak az előadók, hanem a résztvevők is személyre szóló meghívást kapnak – konkrét szakmai kérdések megtárgyalására. A szervezők az űrkutatás iránt aktívan érdeklődő középiskolásokat, egyetemistákat és fiatal kutatókat várják. Információ a www.hso.hu, www.mant.hu, www.urvilag.hu honlapokon lesz elérhető.

Az év második felében kerül sor az Űrtanítás pedagógiai fórumra, amelyet a MANT és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) közösen, hivatalos tanári továbbképzésként tervez akkreditáltatni. A rendezvény célja a pedagógusok (elsősorban fizika és földrajz szakos középiskolai tanárok) érdeklődésének felkeltése az űrkutatás eredményei iránt, továbbá annak előmozdítása, hogy az űrtevékenység eredményei minél szélesebb körben kerüljenek be az iskolai oktatásba.

Címkék