Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. június 3. Az év 155. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739437. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rost Andrea új lemezalbuma: Mozart-áriák lézerkorongon – rendhagyó beszélgetés társadalmi szerepvállalásról is

Infovilág

A „Che cosa è amor…” (Mi a szerelem…) című operalemez Rost Andrea saját kezdeményezésére jött létre. Különlegessége, hogy a művésznő két Mozart operából nyolc szerepet kelt életre. A Figaró házassága és a Don Giovanni operákból tizennégy szopránáriát énekel, az áriákban hét asszony, a grófné, Susanna, Marcellina, Barbarina, Donna Anna, Donna Elvira, Zerlina és egy fiatal fiú, Cherubinó énekel arról, hogy mi a szerelem.
A felvételen a Liszt Ferenc Kamarazenekar működött közre Rolla János művészeti vezetésével, Pál Tamás karnagy vezénylésével. A lemez kiadója és nemzetközi terjesztője a Warner Classics. A hangfelvételt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta. A felvételi munkálatok a Phoenix Stúdióban készültek tavaly novemberben, decemberben. A zenei rendező Tóth Ibolya, a hangmérnök Bohus János, a digitális utómunka Falvai Mária szakértelmét dicséri. A kapcsolódó fotók Dobos Tamás és Bettina Komenda munkái, grafika: Theo Lighthart és Andrási József.

A lemezbemutató beszélgetésen a művésznő elmondta: régi vágya volt, hogy a két operában e karakteres női alakokat megjelenítse. Sikerült elérnie a célt, a lemez stílusbeli és hangvételi egységét. A Donna Anna szereppel kapcsolatban a beszélgető felek egyetértettek az idézett mondás érvényességében, mely szerint Mozartot nem kell mindig „szépen” előadni, egyedi, sokkoló felfogás is érvényesülhet, de alapvető kritérium a kotta megtanulása.

A felvételek idején a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a művésznő között az opera-karmester Pál Tamás volt az összekötő, így a képzett zenészekkel nem volt nehéz megtalálni a közös hangot. Rost Andrea egyetértett Batta András megfigyelésével, hogy az előadásban tudatosan ragaszkodott a kottaszerű megoldáshoz, ritmikus énekhez, mellyel nemcsak a figurát adta, de a szólamot is. Olasz tudása a felvételen kiemelkedően érvényesül, az indítást ebben pályája kölni szakaszán kapta, ahol külön olasz instruktor segítette az énekeseket a megfelelő interpretációban. Milánóban később sikerült elmélyíteni ezeket az ismereteket, melyekre nagy szükség van, mivel az olasz közönség rendkívül kritikus a szövegtudásra, külföldi előadókkal szemben még inkább, mint hazaiak esetében; sok nagy énekesnek okozott ez már megpróbáltatást.

Megtudhattuk: felkészülés közben a művésznő először prózában sajátítja el a szöveget, ez különösen a recitativóknál fontos, azok ritmusa diktál. Mozart, aki három évet töltött Itáliában, maga is jól beszélhetett olaszul, mert úgy írta meg a recitativókat, ami ezt a feladatot segíti. Rost Andrea elmondta: Zerlina megformálásakor szándéka a női lélek 18. századi habitusának ábrázolása volt, nem könnyű feladat, mert abban az időben másfajta éneklési mód volt érvényben Európában, pl. a korban közelebb levő Puccini-művek éneklése sokkal könnyebb. Mozart éneklése önmagában sem olyan egyszerű feladat, mint ahogy a közhiedelem tartja, befelé figyelést követel, erre utal a CD borítóján lévő portré is.

Kérdésre a művésznő elmondta: szabadidejében is szívesen hallgat zenét, zongoramuzsikát, kamarazenét, és szívesen meghallgatja a kollégákat is operaszerepeikben. Legutóbb Schiff András koncertjét élvezte a Zeneakadémián. Inspirációt sokféle módon merít, kollégáktól is, sőt festményből is. Nagy hatással volt rá a rendező Zeffirelli, akitől sokat tanult. A rendező mondása: „a zenében le van írva, hogyan kell megszólalni, az előadónak csak ezt kell követni”. Az öncélú rendezői allűröket, melyek előtérbe tolakodnak, nem kedveli – mondta. A nagy szerepek után ma a legfontosabb momentumnak a karaktert, annak megformálását tartja, jövőbeni munkáiban ez jelenti majd minden szerepformálásának, vállalásának kiindulópontját. Szívesen alakítana egy modern Luciát, ez lehetne a következő állomás alakításaiban. A férfiak által keresett örök nő alakítható Hoffmann meséinek három női szerepében, ugyanaz a nő más-más megjelenésben… Szívesen felveszi repertoárjába, a megvalósulást pedig a művésznő szeretné Budapestre helyezni.

Rost Andrea vallja: a nagy művészeknek társadalmi szerepei is vannak, ez fontos az ő életében is. A jövő karácsonyra jelenhet meg egy kis CD-je, üdvözlőlaphoz csatolva, az Unicef, az ENSZ gyermekszervezetének a támogatására. Nagyon sok gond van a világban, Nyugaton is, nem csak idehaza, akár naponta adhatna segélykoncertet. Idehaza ösztöndíjat szeretne alapítani a művésznő a szűkös körülmények közül induló fiatalok, a vidéki tehetségek támogatására, egészen a Zeneakadémiáig, sőt külföldi ösztöndíjjal.

Címkék