Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A nyelvtanulás és a nemzetközi kapcsolatok építésének eszköze is a „Think.com”, az Oracle internetes közösségépítő portálja

Infovilág
A világ sok országában – köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Új-Zélandon – már sikeresen bevezetett, és több mint 225 000 ezer diák által használt oktatási megoldás a legkorszerűbb internetes technológia alkalmazásával mostantól (térségünkben elsőként) a magyarországi oktatás korszerűsítésében is segíthet.

A „Think.com” a tagoknak olyan egyszerűen használható eszköztárat kínál, amelyhez nem kellenek programozói ismeretek. Minden tanuló saját e-mail címet kap és weboldalt építhet magának, amellyel tárolhatja és bemutathatja munkáit. Lehetőségük nyílik különféle szöveges, képi, videó-, audio- és HTML-tartalmak megjelenítésére.

A résztvevők interaktív tevékenységekbe kapcsolódhatnak be, így részt vehetnek online vitafórumokban, szavazásban, ötleteiket megoszthatják társaikkal, akár egy-egy téma szakértőjeként is megjelenhetnek. A tagok különféle elektronikus megjegyzések felragasztásával véleményezhetik társaik oldalait. A rendszer web-alapú, így a diákok böngészőn keresztül otthon, az iskolában vagy a könyvtárban is hozzáférhetnek a portálhoz.

A magyar tanárok és a diákok egyelőre a „Think.com” angol nyelvű változatát használhatják, amelynek megismerését részletes, könnyen érthető, magyar nyelvű útmutató segíti. A magyar nyelvű változatra sem kell sokáig várniuk: a következő tanévtől az angol, a spanyol, a kínai és a thai nyelvek után elkészül a magyar változat is.

A Városligeti Általános Iskolában a múlt hónapokban Vagács Zsuzsanna tanárnő vezetésével ismerkedtek meg a tanulók az új lehetőségekkel. Már a tanév kezdetekor felkerültek a tanárnő oldalára az évkezdéshez szükséges információk – például a tanszerlista és a tanév rendje –, amelyekhez természetesen a szülők is hozzáférnek. Elkészültek a diákok első személyes weboldalai is.

A városligeti mellett más intézmények is ismerkednek a megoldással; a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola nyelvi előkészítő évfolyamos diákjai kezdték el legnagyobb számban saját oldalaik építését.

A „Think.com” az Oracle által menedzselt, védett és zárt környezet az interneten, amely interaktív webes felületet, e-mailt, különféle közös munkát támogató, valamint készségfejlesztő eszköztárat kínál. Mindezt a vállalat reklámok nélkül, ingyenes szolgáltatásként nyújtja; a rendszer használatát segítő online tanfolyamok, önálló tanulást segítő tananyagok és a web-szemináriumok szintén ingyenesek. Az immár ötéves megoldást mára 17 országban több mint 225 000 ezer diák és 35 600 tanár használja, és a taglétszám évről évre növekvő ütemben bővül. A „Think.com” Nagy-Britanniában a legnépszerűbb, ahol a Tony Blair miniszterelnök védnökségével elkészült rendszert napjainkban már 1400 iskolában használják

A „Think.com” segíti a tanárokat az oktatási és nevelési céljaik elérésében, a diákok tanulmányi eredményének és elhelyezkedési esélyeinek javításában. Szintén kedvező eredmények érhetők el a nehezen kezelhető gyerekek oktatásában, a megoldással mind a diákok, mind a tanárok ilyen jellegű problémái sok esetben orvosolhatók. A „Think.com” segítségével a tanulás sok eleme könnyebben, az internetes elérésnek köszönhetően gyorsabban zajlik, kevesebb idő- és térbeli kötöttséggel. A megoldás e képességek elsajátítását teszi lehetővé, akár az összes hazai általános és középiskolai diák számára.

Az Oracle várja további általános és középiskolák jelentkezését; tájékoztatással segít Sulyok Myrtill programfelelős: myrtill.sulyok@oracle.com.

Címkék