Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU-előírásoknak megfelelően aláírták az állam és a MÁV Rt. közszolgáltatási keretszerződését a vasúti személyszállítás ellátásáról

Infovilág
A ma aláírt keretszerződés az állam által megrendelt közszolgáltatás elismert, de a díjbevételekben meg nem térülő költségeire a vasúttársaságoknak nyújtott költségtérítés rendjét határozza meg. A keretszerződés mellett még az idén aláírják a vasúttársaságok vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonba tartozó vasúti pálya és tartozékai működtetéséről szóló szerződést is. Tárgyalnak a kombinált árufuvarozás fejlesztéséről és a fuvardíj-bevételekkel nem fedezett költségek megtérítéséről szóló szerződés kidolgozásáról is.

A közszolgáltatási szerződések megkötésével a támogatási alku helyébe a megrendelő és a szolgáltató szerződéses viszonya lép. Ez a vasúttársaságoknak áttekinthetőbb tervezési kereteket jelent.

Egyúttal az allam, mint a közszolgáltatás megrendelője meghatározza a MÁV Rt., mint szolgáltató által nyújtott közszolgáltatás mértékét és költségeit.

A keretszerződés melléklete szabályozza, hogy – a vállalati és az állami költségvetési tervezőmunkával párhuzamosan – évente ellenőrzik a menetdíjbevétellel nem fedezett költségek mértékét, illetve a menetrendszerű közszolgáltatási vasúti személyszállítás kapacitás-kibocsátását.
A keretszerződés biztosítja azt a lehetőséget, hogy az állam és a vasúttársaság a megegyezés érdekében – ha indokolt – tárgyalásokon hangolja össze a megrendelt közszolgáltatást és a költségtérítést.

A közszolgáltatási szerződéses rendszer egyúttal a közlekedéspolitika megvalósításának is az eszköze. Új közlekedési kormányzati feladatként jelenik meg a közúti és a vasúti közlekedés új középtávú egyensúlya kimunkálásának szükségessége. Ugyancsak új feladat a vasúti közszolgáltatásokra vonatkozó közszolgáltatási szerződések szerinti ellátási mutatókkal meghatározott középtávú szükséglet és a költségvetési költségtérítés összehangolása.

Címkék