Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

DVD-hamisító hálózatot számoltak fel Borsod-Abaúj-Zemplénben

Infovilág
A múlt héten a Miskolci Rendőrkapitányság DVD-hamisítással foglalkozó magánszemélyek ellen sikeres akciókat hajtott végre Borsod-Abaúj-Zemplén megye négy településén, Miskolcon, Tiszalucon, Mezőcsáton, Hangácson. A miskolci rendőrök három videotékát, egy számítástechnikai szaküzletet és két, DVD-másolással foglalkozó személy lakását kutatták át. A rendőrségi akcióban mintegy 4000, illegálisan másolt filmeket tartalmazó DVD-t és 1000 VHS-kazettát foglaltak le. A szerzői jogokat sértő filmeket tartalmazó DVD-ken és videokazettákon kívül számos, szintén illegális videojátékokat, illetve szoftvereket tartalmazó MP3-, CD- és DVD-hordozókat is lefoglaltak, valamint a másolással foglalkozó videotékákban és lakásokon másolásvédett DVD-k nagyüzemi másolására is alkalmas számítógépeket és videó-berendezéseket vettek hatósági őrizetbe.

A miskolci rendőrök olyan személyt is előállítottak, aki nagy mennyiségben illegális DVD-ket állított elő, és sajtóhirdetés útján ajánlotta fel a jogsértő termékeket eladásra, és akinek lakásán mintegy 1800 szerzői jogsértő DVD-t foglaltak le. A rendőrségen üzletszerűen elkövetett szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett alapos gyanúja miatt 7 személy ellen folyik az eljárás. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Mihály György, az ASVA kuratóriumának elnöke az esettel kapcsolatban kijelentette: „Az ASVA a rendőrséggel együtt a jövőben is erélyesen fellép az audiovizuális kalózkodás ellen. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy tetemesebb pénzbírsággal büntethető. Erre példa az az ügy, amelyben a Nyíregyházi Városi Bíróság már jogerős ítéletet hozott, és amelyben egy hamis kazettákat és DVD-ket árusítókat két év felfüggesztéssel 10 hónap fogház büntetésre ítéltek.”

Címkék