Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zene a síron túlról: Brundibár, a terezini gettó gyerekoperája Budapesten

Infovilág
A zenetörténelem különös és megdöbbentő darabja ez a zenemű, hiszen a halál torkában készült, és több olyan nemzedék előadta a terezini koncentrációs táborban, amelynek tagjai végül a nácik halálgyárában fejezték be ifjú életüket.

Meseopera, amelynek többes mondanivalója van. Az érti igazán, aki ismeri a történtek hátterét. A hír így önmagában csak egy hír: egy gyermekopera bemutatója. Miért éppen a Holcoaust emlékközpontban, miért éppen most...

A szerző: Hans Krása 1899-ben született Prágában. Az ottani Német Művészeti Akadémián, majd Párizsban tanult zeneszerzést. Hazatérve dolgozott a prágai Neues Deutsches Theater számára, Dosztojevszkij novellájából írt operájáért (Verlobung im Traum) állami díjat kapott.

A város egyik legjelentősebb avantgard színházában, a D 35-ben is alkotott, amelynek dramaturgja a kor híres karikaturistája, Adolf Hoffmeister volt. Az ifjúság erkölcsi nevelését segítő állami pályázatra 1938-ban együtt küldték el legfrissebb alkotásukat, a Brundibár című gyermekoperát. A német megszállás miatt a műveket nem értékelték.

A MŰ, AMELYBEN AZ IGAZSÁG GYŐZ

Brundibár - ez a különös hangzású szó a régi cseh nyelvben morgós, mogorva embert jelentett. Több mint száz éve így hívták a cseh gyerekek egyik kedvelt meséjének gonosz darazsát, amely ellopta a szorgos méhektől a mézet. Ezt a mesét idézi Hans Krása híressé vált gyermekoperája, amelynek címszereplője a morgós vándormuzsikus.

A zenemű két szegény kisgyerekről, Anínkáról és Pepicekről szól, aki tejet venne beteg édesanyjának, ám pénz nélkül a tejesember szóba sem áll velük. A gyerekek elhatározzák, hogy énekléssel keresik meg a tejre valót, de Brundibár, a kintornás vetélytársnak tekinti és elzavarja őket. A Kutya, a Macska, a Veréb és az állatsereglet segítségével, a barátság erejével végül a gyerekek éneke győz, így Anínka és Pepicek megveheti a tejet édesanyjának. A történet itt meglehetősen egyszerűnek hangzik. De akkor és OTT....

ZENE A POKOL TORNÁCÁN

Miután a II. világháborúban a németek megszállták Csehországot, Terezín (Theresienstadt) városát jelölték ki a mintegy 80 ezer lelket számláló cseh zsidóság gyűjtőtáborául. Azt a helységet, amelyben másfél évszázaddal korábban a Habsburg Birodalom hírhedt politikai börtöne működött. 1941-45 között zsidók tízezreit hajtották oda, eleinte csak a cseh és morva városokból és vidékről, később külföldről is.

Terezín helyzete azonban különleges volt a német haláltáborok között. A nemzetközi közvéleményt elámító német propaganda ott valósította meg a "Mustersiedlung", a mintaváros koncepcióját. Ezért lehetett a gettónak korlátozott önkormányzata, és viszonylag gazdag kulturális élete. A németek főként zenészeket tartottak fogva Terezínben, akik akaratlanul is a német háborús propaganda céljait szolgálták művészetükkel.

A Brundibár a terezíni zenei élet legsikeresebb darabja lett. A gyermekoperát az 1943. szeptember 23-i bemutatótól az 1944. szeptemberi transzportokig összesen ötvenötször adták elő, állandóan más-más szereplőkkel, mert a folyamatos auschwitzi deportálásokból nem maradtak ki a fiatal énekesek és zenészek sem. A terezíni gyűjtőtáborban 1941-45 között ötezer gyerek raboskodott, ám alig háromszáz élte túl a háborút, a népirtást.

A budapesti zárt körű díszbemutatót a Holokauszt Emlékközpont Támogatói Baráti Kör alakuló rendezvényeként tartják a IX. kerületi, Páva utcai intézményben. A hétfői nyilvános koncert ingyenes, lehetőség van ugyanakkor támogatói jegyek vásárlására, amelyek bevételét oktatási programok szervezésére fordítja az intézmény.

A művet mindkét estén a svájci Mädchenkantorei Basel gyermekszólistái és kórusa, a svájci "Il mosaico" Ifjúsági Zenekar és a Budapesti Énekes Iskola adja elő Hermann Ostendarp vezényletével.

Az előadók a zeneművet a vészkorszak idején meggyilkolt, halálra kínzott, éheztetett másfélmillió gyermek, valamint az Auschwitzban meggyilkolt nagykanizsai gyermekkórus tagjai és csoda folytán életben maradt vezetőjük, a két éve elhunyt Pauk Anna énekművész emlékének ajánlják. Ott, annak idején Theresienstadtban valóban tényszerűen történt, amit képletesen szoktak az emberek emlegetni: zene mindhalálig.

BRUNDIBÁR A VILÁGBAN: LINKEK, FORRÁSOK:

www.drmk.ch/werke/wbrundibar.html
www.brundibar.net/
www.operaworld.com/special/brundibar.shtml
www.americanpublicmedia.us/programs/spco/features/0401_theresienstadt.shtml

www.holocaust.cz/cz2/history/events/brundibar

www.classical-composers.org/cgi-bin/ccd.cgi?comp=krasa

www.operacolumbus.org/productions/music.php

Címkék