Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kötöttáruban utazik a határtalan Európában – Armas-bemutatkozás Budapesten

Infovilág
Minden bizonnyal a kellemes utazás élménye is lelkesíti a textil divatáruval foglalkozó üzletembert, a Bécsben hat évvel ezelőtt Armas márkanévvel bejegyzett vállalkozás alapítóját, hogy az immár (csaknem) egységes Európa keleti tájaira is kiterjessze üzleti tevékenységét. Elsőként Magyarországra, mert „az itteni körülmények hasonlítanak a leginkább az ausztriaiakra” – jegyezte meg a mai cég- és termékbemutató sajtótájékoztatóján.

Sivazliyan úr textilben, divatos textíliában utazik. Az örményekre olyannyira jellemző, kifinomult üzleti érzékkel igyekezett „befoltozni” a jó szimattal kifürkészett piciny lyukat a választékban, kínálatban ugyancsak gazdag osztrák piacon. Egyedit, különlegesen kidolgozott, természetes anyagból készült, folyamatosan megújuló, divatos választékot terített reménybeli vásárlói, az igényes ám nem túl pénzes vevőkör elé. „Jót, mi több, kiválót igyekszem adni viszonylag olcsón, még pontosabban: az átlagember számára megfizethető áron” – magyarázza az Armas első embere, aki jó ideig főnök és beosztott is volt a saját cégében.

„Meggyőződésem, hogy a két ország, Ausztria és Magyarország sok-sok hasonlósága a divatos kötöttáruk keresletében is föllelhető; az ízlés és az igény hasonló a Duna osztrák és magyar szakasza mentén egyaránt” – jelenti ki udvariasan.

Tisztában van vele, hogy a világ nagy divatmárkái már rég meghonosodtak magyar földön. Nem is akar velük versenyezni, miként a távol-keleti textíliákkal sem. Mindkét véglet Ausztriában is, Nyugat-Európa csaknem valamennyi országában jelen van. Ennek ellenére sikerült megvetnie lábát Sivazliyannak nyugati szomszédságunkban. Elismeri a férfi pólóinget, kötöttárut, férfiinget gyártó-forgalmazó szakma: bécsi és salzburgi (nyíllövésnyire a német határtól!) üzletházában olyat kínál az Armas, amilyet mások nem, ennélfogva keresik, mert a kitűnő minőség nagyon kellemes árral párosul. „Számomra a legnagyobb elismerés az volt, amikor pár évvel ezelőtt az egyik legtehetősebb osztrák tartományban, Karintiában elkezdték hamisítani a pólóingeinket” – jelentette ki büszkén.

Hét évvel ezelőtt egy kis üzlethelyiséget bérelt a bécsi nagykereskedelmi központban, és 20 pólót akasztott ki választéknak. Már az első napon tíz kiskereskedő rendelt tőle. Azóta nagyra nőtt az Armas: folyamatosan megújuló kollekciója a bécsi és a salzburgi nagykereskedelmi központok exkluzív bemutatótermeiben kínálja magát. Ausztriában az idén már 330 kiskereskedőnek szállít folyamatosan a szebbnél szebb modellekből.

A cégvezető első, magyarországi bemutatkozására már a 2005. tavaszi-nyári kollekciót hozta el, kiegészítve értékes báránybőrrel bélelt bőrkabátokkal. Az Armas védjegyű kötöttáru egyiptomi és török pamutból készül („a legjobb a természetes”), mégis olyan, mintha selyem lenne. Magyarázza: ez a hatás a szál különleges kikészítésének, a mercerizálásnak és az ugyancsak szabadalmaztatott filoscozia-eljárásnak köszönhető.

Ara Sivazliyan nem kertel, amikor a LigetPress tudósítója szeretné megtudni, hol gyártatja a szemrevaló modelleket? Mi több, büszkén mondja, hogy Törökországban, „mert ott hagyományosan nagy szakértelemmel készítik az alapanyagot, és nagyon igényesek konfekcionálásban is”. De ha már a gyártás szóba került: egy részét (főként a férfiingekét) szívesen Magyarországra helyezné. Ugyancsak a LigetPress felvetésére megerősítette, hogy készséggel és örömmel együttműködnék magyar divattervezőkkel is, „elvégre ők ismerik a legjobban a magyar ízlést, a magyar lélek rejtelmeit…”

Címkék