Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Négy új Lumix-modell: digitális fényképezőgépek a Panasonictól

Infovilág
A DMC-FX5 és DMC-FX1 utódaiként megjelenő 5 megapixel felbontású DMC-FX7 és a 4 megapixeles DMC-FX2 a piac első olyan kompakt modellje, amely Mega O.I.S. képstabilizátorral, 3× optikai zoommal (ami egy 35 mm-es filmes gépnél megfelel egy 35 mm-105 mm objektívnek) és nagyméretű LCD-kijelzővel (2,5 hüvelyk az FX7-hez és 2 hüvelyk az FX2-höz) vannak felszerelve. A szolgáltatások és technikai fejlesztések elférnek a parányi – 94,1×50×24,2 mm – vázban, ami 33%-os méretcsökkenés az előző modellekhez képest.

Ahogy a digitális fényképezőgépek egyre zsugorodnak, úgy válik egyre fontosabbá a kézremegés okozta képtorzulások kiszűrésének megoldása. A Mega O.I.S. képes a kéz remegését hatékonyan kiegyenlíteni. Ezt a hatékonyságot a giroszenzor teszi lehetővé, amely a legapróbb rezgést is érzékeli és jelet küld egy lineáris motoregységnek, amely elvégzi az objektív lencsetagjainak szükségszerű beállításait. Az új modelleknél ez a kiegyenlítő rendszer az új Venus áramkörös LSI II-be van integrálva, így a kézremegés észlelése és korrekciója még gyorsabban történik. Ez a gyorsaság a fényképezőgép használójának élesebb és tisztább felvételekben mutatkozik meg. Az új Mega O.I.S. lehetővé teszi a telefotók és éjszakai felvételek készítését állvány nélkül is.

A Panasonic megnövelte a gyors képfeldolgozást végző Venus áramkörös LSI teljesítményét. A Venus áramkörös LSI II több mint 10%-kal jobb vízszintes és függőleges képfelbontást biztosít, csökkenti a sötétebb tónusú részletek képzaját, valamint tökéletesebb színképzést tesz lehetővé a 12 színtengely egymástól független beállíthatóságával. A megnövelt teljesítményű, többfunkciós képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően a fényképezőgépek reakcióideje is tovább csökkent, így ma már a Panasonic modellek büszkélkedhetnek a legrövidebb késleltetési idővel – kb. 0,006 mp (FX2) / 0,008 mp (FX7) –, valamint a két egymást követő expozíció közötti legkisebb időigénnyel: kb. 0,3 mp (FX2) / 0,4 mp (FX7).


A Lumix DMC-FZ3 12× optikai zoomja (ami egy 35 mm-es filmes gépnél megfelel egy 35 mm-420 mm objektívnek) kiváló, F 2,8 fényerejű az egész zoom-tartományban. A gép még a távoli tárgyakat is kivételes tisztasággal és részletességgel képes megörökíteni. A világhírű Leica cég kiváló DC Vario-Elmarit objektívjeiel szerelt Lumix digitális fényképezőgépek a filmes gépekkel megegyező színárnyalást és színhatást képesek elérni. A 3,1-megapixel felbontású DMX-FZ3 csupán 290 gramm, tizedével könnyebb az elődjénél.

A profi felhasználókra is gondolt a Panasonic. Az 5 megapixel képfelbontásra képes Lumix DMC-FZ20 12× optikai zoomjának fényereje 2,8. A manuális expozíciós beállítások lehetővé teszik, hogy az alkotói eszköztár bővítéseként szándékosan túl- vagy alulexponált képeket készíthessünk – épp úgy, mint egy filmes géppel.

Mindegyik új modell rendelkezik beépített USB-porttal és SD memóriakártya-nyílással, így sokféle SD-kártyás csatlakozási lehetőség nyílik meg előttünk: PC-k, tévékészülékek, DVD-felvevők stb.

Címkék