Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A digitális fényképezés térnyerése és a vevői igények alapvetően átalakítják a piacot

Infovilág
A múlt év utolsó harmadában robbanásszerűen bővült a digitális képalkotás értékesítése a Photo Hall kiskereskedelmi láncban, ahol az analóg–digitális-váltás szinte hónapok alatt alakította át a kínálatot.

A rendkívül gyorsan változó vevői szokások és piaci helyzet jobb megismerése céljából a PH és a HP 2004. májusban piackutatást végzett a TGI cég közreműködésével, amelyből a következő fontos megállapítások szűrhetők le:

A közhiedelemmel ellentétben a modellválasztás legfontosabb szempontja nem a technikai sajátosság (mint pl. megapixel, optikai zoom), hanem a minőség, a márka ismertsége, az ár és negyedik szempontként az egyszerű kezelhetőség. A HP-termékek kiemelkedő sikerét részben magyarázza a 2. helyezés a spontán ismertség (melyik céget említi elsőként a megkérdezett) vizsgálatakor, illetve a kedvező árfekvés és könnyű kezelhetőség. Ez összhangban van a vállalat azon törekvésével, hogy a digitális képalkotás fejlődésének és fejlesztésének eredményeképpen elérhető árú, megbízható és igen könnyen kezelhető termékeket gyártson a felhasználók széles rétegeinek.

A digitális fényképezőgépek és tartozékainak a felhasználója kétszer nagyobb valószínűséggel birtokol otthoni PC-t, kétszer többet internetezik, és az átlagnál jóval nagyobb arányú az egyéb digitális eszközfelhasználása is (nyomtató, kamkorder).

Mindezek a digitális kategóriák konvergenciájára és a felhasználói szokások alapvető változására utalnak. A változásokat az értékesítés is nyomon követte, sőt változáson ment át: a digitális képalkotás eszközeit és megoldásait a már megszokott hagyományos csatornák mellett meghatározó hányadban forgalmazzák a számítástechnikai és a számítástechnikát is forgalmazó kereskedők.

A hagyományos forgalmazó partnerek között kiugró eredményeket érnek el azok, akik a digitális váltást idejében és helyesen felismerve nem csupán más eszközt kínálnak, hanem a képalkotás egész folyamatát – kezdve a kép előállításától, a megosztáson át a végeredmény alternatív előállításáig – az új igényeknek megfelelően kínálják és szállítják. Ennek kiugróan jó példája a Photo Hall, Magyarország első számú fotó-kiskereskedelmi lánca.

Címkék