Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar lelemény a számlafizetés marokfonnal – összefogtak a mobilszolgáltatók

Infovilág
Jelentem, kedves olvasó, hogy most megtörtént. Miként a két mobilszolgáltató első emberei megerősítették: elérkezett az együttműködés korszakának a kezdete. Az együtt cselekvés az előfizetőt, az ügyfelet szolgálja. Elsőként és egyelőre a telefontársaságok, valamint a Budapest Bank és az áramszolgáltató üzlet- és ügyfeleit.

A General Electric tulajdonában lévő nagy bank eddig is úttörőnek, újítónak számított a pénzintézetek között: 1988-ban bevezetett mobilbanki szolgáltatása révén a rádiótelefont használó üzletfelei nyomban értesülhettek számlájuk változásáról, a pénzmozgásokról.

Mostantól, a magyar Cellum Rt. szakemberei által kidolgozott szoftver és módszer használatával legalább olyan biztonságosan intézhetők banki ügyek, pénzátutalások, fizetések (gyakorlatilag vásárlások) mobiltelefonnal, mint mindig kéznél lévő, „telefonálásra is alkalmas hitelkártyával”, mintha a bank ügyintézőjénél, „meghitt kettesben” bonyolítanánk le bizalmas (és titkos) ügyleteinket.

A LigetPress szerkesztőjének kérdésére Inotai Balázs, a Cellum első embere elmondta: a sokszorosan kipróbált és tévedhetetlennek bizonyult, föltörhetetlen titkosítással működő szoftverük iránt igen nagy a hazai és nemzetközi érdeklődés. Különösen a Távol-Kelet országaiban működő pénzintézetek és mobilszolgáltatók mutatnak kitüntető figyelmet a Cellum szellemi terméke iránt. Most, hogy a cég pályázattal elnyerte az IHM anyagi támogatását, megnyílhat előtte a világ pénzügyi központjának számító amerikai piac is.

Térjünk vissza Magyarországra! A mai sajtóbemutatón pillanatok alatt bonyolított le pénzátutalást a Budapest Bankon keresztül egy-egy pannonos és t-mobilos előfizető. A telefon képernyőjén a küldő és kedvezményezett egyaránt figyelemmel kísérheti a pénz mozgását, amelynek eljuttatásáról és célba érkezéséről értesítést kap SMS formájában. A ma használatos legbonyolultabb titkosítás szavatolja a korlátlan biztonságot, ami talán a legmegnyerőbb ajánlólevél egy ilyen, nemzetközileg is vadonatúj rendszer számára.

Az alkotók és a mobilszolgáltatók hangoztatták: a folyamatos (heti 168 órás) mobil banki ügyintézés e legújabb módját valamennyi pénzintézet és valamennyi szolgáltató korlátozás nélkül használhatja – ha akarja. A szélesebb körű bevezetéséről már meg is kezdődtek az első tárgyalások; a két GSM-operátor az MPP Magyarország Rt.-t bízta meg a rendszer műszaki platformjának üzemeltetésével; a független mobil fizetési szolgáltató (mobile payment provider) révén szavatolható, hogy mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyformán elérhető az összes szolgáltatás. (A Vodafone egyelőre nem csatlakozott a rendszerhez; bár, ami késik, az nem múlik…)

Röviden a műszaki háttérről: a szolgáltatáshoz dinamikus SIM-kártyára és (egyelőre) a Budapest Bankkal kötött mobilbanki-szerződésre van szükség; természetesen megállapodást kell kötni (egyelőre) az ElMű-vel az új fizetési mód igénybevételére. Mivel a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges SIM-kártya lecserélése mellett valamennyi szükséges dokumentum beszerzése és kitöltése is a mobilszolgáltatóknál történhet, kézenfekvő az ügyfelek egy ponton történő, gyors, kényelmes kiszolgálása – hangoztatták a telefontársaságok vezető munkatársai. A SIM-kártya cseréje nem kerül pénzbe, a szolgáltatás havi díja (egyelőre) 650 forint (csökkenhet, ha sokan használják…), a tranzakciókról szóló értesítés egy SMS ára. Miután elektronikus műveletről van szó, a pénzintézet(ek) szokásos, papír alapú számlakivonaton rögzíti(k) az átutalásokat, ekként az APEH sem köthet bele…

Címkék