Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapestről indul a jótékonysági kerékpártúra a drezdai Frauenkirche újjáépítéséért

Infovilág
A túra június 11-én 9 órakor indul Budapestről a Parlament elől (Kossuth Lajos tér), előtte, 8,30 órakor a pesti német nyelvű evangélikus-református templomban (Hold utca 20.) ökumenikus áhítatra kerül sor (prológus: június 10. Cegléd-Budapest). A túra résztvevői június 20-án délben érkeznek meg a drezdai dómhoz (Frauenkirche), miután a következő állomáspontokat érintik: Győr, Sopron, Horn, Jindrichuv Hradec, Prága, Usti és Pirna. A megérkezést a Frauenkirche kupolakeresztjének felállításának előestéjére időzítették.

A mintegy 1000 km-es távot a 12 résztvevő 11 nap alatt teszi meg. A túra mottója: „Csillag Drezdáért”. Ezzel szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét erre a nagyszerű európai kezdeményezésre. A drezdai csillag ugyanis a megbékélést, a partnerséget, a békét és a barátságot jelképezi. A múlt években szervezett túrák kiindulópontjai – München (1995), Velence (1996), Newcastle (1998), Párizs (2001), és az idén Budapest – időközben a kapcsolatok sokszínű hálózatát alkotják.

A mostani ötödik túrát az osztrák, cseh és magyar emberek iránti hála jegyében szervezték. Ők voltak ugyanis azok, akik saját, békés akcióikkal és kezdeményezéseikkel hozzájárultak a vasfüggöny lebontásához. Nélkülük a drezdai dóm újjáépítése sem kezdődhetett volna el. 1989 eseményeiből kiemelendő a „páneurópai piknik” augusztus 18-án Fertőrákoson és a több mint 4500 NDK-menekült számára a kiutazás engedélyezésének bejelentése szeptember 30-án a prágai német nagykövetségen a Szövetségi Köztársaság akkori külügyminisztere, Hans Dietrich Genscher által. Mindkét helyszínt érinti az idei túra. Az túrák egyenként több mint 100 000 euró tiszta bevételt eredményezett az újjáépítés javára.

A drezdai dóm újjáépítését célul kitűző müncheni egyesület idei túrájának fővédnöke Ingolf Roßberg, Drezda város főpolgármestere. Szászország tartományi evangélikus püspöke, Volker Kreß, a Német Szövetségi Köztársaság volt külügyminisztere, Hans-Dietrich Genscher, valamint Németország budapesti és prágai nagykövete, Ursula Seiler-Albring és dr. Michael Libal levélben méltatta a müncheni egyesület akcióit.

További információk: www.fdf-m.de, és Wilfried Gillmeister, e-mail: wum.gillmeister@t-online.de.

Címkék