Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jöjjön el a szerájba! - hanglemezajánló

Infovilág
A szerzők között találkozunk Muszorgszkij nevével is. Akkoriban az sem ment ritkaságszáába, ha a háremhölgyek komponáltak egy-egy alkalomra új indulót az uralkodó tiszteletére. Henry William Goodban Omar pasa kedvére komponált keringőt C-dúrban.
Természetesen török szerzők műveit is tartalmazza a korong, köztük egy Felhívás keringőre című darabot, sőt polkát is.

Nem csábító és bódító "szerájzenét" hallunk, hanem igen kedves, kellemes, a fülünknek egyáltalán nem idegen muzsikát.

A most megjelent CD gondozója Emre Araci karmester és zeneszerző. Közreműködik a The London Academy of Ottoman Court Music
és hegedűn Cihat Aşkin; vezényel: Emre Araci.

A lemez a Warner Classics-nál jelent meg, borítóján az Isztambul ázsiai oldalán álló Yeni Valide (Új Anyaszultánné) mecset látható, alkonyatban.

A pop és rock kedvelőinek ajánlható David Byrne-nek, a Talking Heads korábbi frontemberének és házi szerzőjének ezúttal önálló albuma: a "Grown Backwards". Nem is akárhol jelent meg, mint az amerikai Nonesuch lemezkiadónál, ott is ez a legelső CD-je.

A kreativitásáról, egyéni ízléséről és hangvételéről is ismert művész nagyszerű dalokat tett az új korongra. David Byrne egy személyben a szerzője, feldolgozója és előadója is a számoknak. Aki meghallgatja, alighanem egyetért velünk: értékes élmény.

Csajkovszkij Diótörőjének átdolgozott változata DVD-n jelent meg; a koreográfus és rendező: Matthew Bourne.

Ez a Diótörő egyébként nem pontosan "az a" Diótörő. Mert: Kláráról szól, aki szintén különleges, de valamilyen más álmot lát karácsony éjjelén...

Matthew Bourne, amint azt a "Hattyúk tava" című klasszikus balettel is tette, némileg felforgatja a hagyományos történetet. Először mindenki megrökönyödésére, majd örömére. A "Hattyúk tava" átalakított változata (szintén az NVC Arts-Warner gondozásában jelent meg) értékes szakmai (és nem utolsósorban kassza)sikert aratott.

Nevek a DVD-ről: Scott Ambler, Emily Piercy, Saranne Curtin; Ewan Wardrop, Etta Murfitt, Alan Vincent; a Royal Philharmonic Orchestra. Vezényel: Brett Morris.

Címkék