Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ezt látni és hallani kell: a Magyar Zenei Információs Központ zenepavilonja – a mecénás neve: Flag Rt.

Infovilág

A nyolc esztendővel ezelőtt Gőz László kezdeményezésével alakult BMC célja a kortárs magyar zene értékeinek együttes és összehangolt felmutatása, a nemzetközileg nagyra becsült, de máig nem eléggé ismert magyar zenei kultúra méltó helyének a kialakítása. A BMC által fejlesztett és gondozott ingyenes (!) internetes adatbázis a kortárs magyar zeneművekről és a mai magyar zenei élet szereplőiről tájékoztat hitelesen. Az immár mintegy 1000 zeneszerző, zeneművész, zenekar és kórus, valamint 3800 kortárs magyar zenemű adatait tartalmazó adattár szoftvere tavaly ősszel szerkezetében, megjelenésében egyaránt megújult. Az év eleje óta digitalizált hangfelvétel-részletek is hallgathatók az interneten.

A mai bemutatkozó sajtótájékoztatón Gőz László hangoztatta: a magyar zene pavilonja igen látványos formában kívánja ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar zenei értékekre. A legkorszerűbb audiovizuális- és számítástechnika alkalmazásával azt szeretnénk elérni, hogy amikor újdonsült uniós tagként megnyitjuk a pavilont akár Párizsban, akár Amszterdamban, akár másutt, mindenki egyenrangú kulturális partnerként tekintsen Magyarországra.

A mecénás Flag Rt. tavaly ősszel csatlakozott a nagyszabású terv megvalósításához azzal, a zenei felvételek digitalizálásához és tárolásához szükséges eszközöket, transtec 2600L Intel Xeon 2,4 GHz szervert és transtec 7600-as háttértárolót adományozott a BMC-nek. Ezen túlmenően (igaz, üzleti együttműködés révén) elkészítette a Magyar Zenei Információs Központ működéséhez, működtetéséhez szükséges rendszerintegrációt és hálózatot. A BMC Magyar Zenei Információs Központ mintegy 10 millió forintos informatikai fejlesztésének negyedét a Flag állta, a központ teljes beruházása megközelíti a 25 millió forintot.

* * *
Éppen öt héttel ezelőtt nyílt meg, immár új helyen, a Budapest Music Center részeként üzemelő Magyar Zenei Információs Központ. Olvasótermeiben számítógépek és audiovizuális eszközök állnak a kutatók, diákok, zenerajongók rendelkezésére. A zenei könyvtárat, tájékoztató szolgálatot valamint digitális zenei adattárat magába foglaló központ a pesti, IX. kerületi Lónyay u. 54-ben várja a látogatókat.

A hagyományos zenei gyűjtemény főként 20–21. századi magyar zeneművek kottáit és hangzóanyagát, szerzőikről írott könyveket, zenei lexikonokat, sorozatokat tartalmaz. A kórus-kottabankban hazai és külföldi szerzők à cappella és kíséretes művei találhatók. Az információs szolgálat telefonon és e-mailben is az érdeklődők rendelkezésére áll, tájékoztat a magyar klasszikus és kortárs zenéről, a magyarországi és külföldi eseményekről, fesztiválokról, versenyekről és kurzusokról. A digitális adattár része az interneten is hozzáférhető zenemű- és művészadatbázis. A helyben használható multimédiatár kortárs magyar zeneművek digitalizált hangfelvételeit tárolja. Az adatbázisok összeköttetésben vannak egymással, adatállományuk átjárható.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ tervei között szerepel a hagyományos gyűjtemény állományának gyarapítása (könyvek, CD-k, kották), az on-line katalógus elkészítése, valamint a digitalizált hangfelvételek számának növelése, és emellett a multimédiatár filmfelvételekkel való bővítése.

Címkék