Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vámszakmai nap az EU-csatlakozás jegyében – főszereplő az elektronikus ügyintézés

Infovilág

Magyarország EU-csatlakozásával a vállalatok, vámügynökségek és raktárak az eddigiektől jócskán eltérő szabályozási és eljárási és rendszerben dolgoznak. Az egységes piac miatt az Európai Unión belül, a tagállamok közötti kereskedelem alakulását nem lehet vámstatisztikák alapján mérni, ezért egy már létező belső statisztikai rendszerhez, az Intrastathoz kell igazodniuk a magyar vállalatoknak. Az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemre pedig a szintén egységes vámtarifa-rendszert, a TARIC-ot kell alkalmazni május 1-jétől.

A vámhatárok megváltozásából eredő új szabályokon kívül május 1-jétől kötelezően alkalmazandó az NCTS (New Computerised Transit System) rendszer; a tranzitegyezményhez csatlakozott európai országokban a közúti árutovábbítás regisztrációs rendszere a papíralapú vámeljárást (a közúti áruk árutovábbítási okmánya) váltja fel. Az NCTS használatára a VPOP felkészült: valamennyi vámhivatalban telepítette a rendszert, továbbá az intézmény gondoskodott a vámtisztek szakmai felkészítéséről is.

Mindezekre az újításokra, és a velük összefüggő információ-technológiai feladatokra készítették fel az érdeklődőket a Vamsoft Kft. által szervezett szakmai rendezvényen: a VPOP és a KSH szakemberei, valamint üzleti szolgáltatók (Axelero Rt., NetLock Kft., Vamsoft Kft.) mutatták be a gyakorlatban az új eljárásokat.

A Vamsoft Kft. a KompaktZoll vámügyintézői szoftvert ismertette. A számítógépes program évek óta az egyik vezető vámügyintézői megoldás, a kiemelt ügyfelekkel történt folyamatos tesztelés és tökéletesítés eredménye. A KompaktZoll a május 1-jétől alkalmazandó új vámeljárásoknak megfelelő ügyintézést szavatol az alkalmazóinak, és nem csupán okmánykitöltésre, vámraktár-kezelésre és elektronikus kapcsolattartásra képes, hanem folyamatos vámáru-követést is végez és alkalmazható gyártás, aktív feldolgozás, vámszabadterület, egyszerűsített eljárások kezelésére is. A szoftver az egyszemélyes ügynökségektől kezdve az Audi szintű óriásokig minden igényt kielégít.

Címkék