Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az ingyenes internetszolgáltatók átadták a petíciójukat

Infovilág
A szolgáltatók üdvözlik az IHM nyilatkozatát, mely szerint megmaradhat a díjmegosztás intézménye a «díjmegosztási modell» révén. Az IHM erdetileg olyan törvénytervezetet terjesztett a Parlament elé, melyben ez nem szerepelt. Mindazonáltal a parlamenti vitában létrejött egy bizottsági módosító indítvány, mely életben tarthatja a díjmegosztás intézményét. A szolgáltatók bíznak abban, hogy ez a módosító indítvány megkapja a szükséges többséget, és a díjmegosztás bekerülhet a törvénybe.
Az ingyenes szolgáltatók szerint azonban az IHM által említett «díjmegosztási modell» önmagában nem jelentene átfogó, piaci versenyt teremtő reformot, és nem biztosít elegendő jogi garanciát a volt monopol szolgáltatók piaci túlkapásai ellen. Egyéb módosulás hiányában legjobb esetben is a jelenlegi helyzet konzerválódnék, és még inkább megszilárdulna a volt monopolszolgáltatók egyeduralma az internetes hívástovábbítási és hívásvégződtetési piacon.
A Matáv az internetszolgáltatók számára egyoldalúan diktált, jelenlegi hálózati szerződési feltételei 2004. január 1-jétől önmagukban is veszélyeztetik a díjmegosztásra épülő ingyenes szolgáltatást. A volt monopolszolgáltató januártól duplájára akarja emelni valamennyi internetszolgáltató budapesti hálózati díját, és ebben az új Elektronikus Hírközlési Törvény jelenleg ismert formájában nem tudja megakadályozni.
A törvény a hívásvégződtetési modell híján meggyengíti az internetszolgáltatók pozícióját az egykori monopolszolgáltatókkal szemben, illetve gyakorlatilag lehetetlenné teszi az alternatív telefontársaságok számára az internetes hívások piacára a bejutást, ezáltal az internetes telefondíjak szabadpiaci verseny révén történő csökkenését.

Címkék