Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lumix 2003: digitális fényképkiállítás nyílt a Magyar Állami Operaházban -- Panasonic-újdonság: klasszikus fényképezés 21. századi technikával

Infovilág
Az idén második alkalommal rendezték meg a Lumix digitális fotópályázatot, melyet most a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága hirdetett meg a Panasonic Magyarország Kft. nagyvonalú támogatásával. A pályázat szeptember 15. és október 15. között zajlott. A rendezvény egyedülálló: ez az első alkalom, hogy a szakma két legrangosabb hazai szervezete együtt szervezett kiállítással egybekötött fotópályázatot. A jövőre is sorra kerülő pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a digitális fotózásban rejlő lehetőségekre, teret adjon az alkotók egyéni és szakmai kibontakozásának.
A pályázatok értékeléséről és a díjak odaítéléséről neves fotóművészekből álló bíráló bizottság döntött. Miként Keleti Éva elmondta, társaival, Pólya Zoltánnal, Vinnay Péterrel és Zsigmond Gáborral együtt a tavalyinál jóval több, 5100 pályaműből választhatták ki a legjobb képeket, és még 75-öt, amelyet az Opera aulájában Panasonic megjelenítők, plazmaképernyők segítségével kiállítottak.
A rangot adó Lumix-díjat, a félmillió forint értékű, szabadon felhasználható ösztöndíjat Nagy Norbert nyerte el a „Tihanyi vihar” című képével. A kategóriák nyertesei:
„Úton”: Teknős Miklós Vatikán c. képe
„Arcjáték”: Krajcsó László Koldus az aluljáróban c. képe
„Az élő környezet”: Kallus György A megkerült bárány c. sorozatképe.
A kategóriagyőztesek az elismerő okleveleken túl egy-egy Panasonic Lumix DMC-FZ2 típusú digitális fényképezőgépet kaptak ma délelőtt, a Lumix 2003 digitális fotókiállítás megnyitóján, a Magyar Állami Operaházban rendezett házi ünnepségen.
Ez alkalommal ismerkedhetett meg a szaksajtó a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. legújabb Lumix digitális kamerájával, amely teljes egészében lehetővé teszi a kézi beállításokat. Az új kamera a vállalat digitális AV-technológiáit ötvözi a Leica Camera AG optikai fejlesztéseivel. A Lumix termékek egyrészt a digitális kamerák képminőségének tökéletesítése jegyében születtek, másrészt azt az elkötelezettséget jelképezik, amellyel a Panasonic a digitális kamerák nyújtotta örömet szeretné még teljesebbé tenni. Kiváló képminőségénél fogva ez a digitális kamera képes azokat a legapróbb színárnyalatokat is megörökíteni, amelyeket a filmes kamerák rajongói oly nagyra értékelnek. A nagylátószögű Leica DC Vario-Summicron objektívvel, valamint 5 megapixeles CCD-vel felszerelt digitális kamera arra hivatott, hogy még teljesebbé tegye a fényképezés örömét. A különböző állítógyűrűk és tárcsák a közvetlen manuális fotózás érzetét adják vissza a kamera kezelőjének.
A gép a jövő tavasszal jeleni meg a piacon.
Műszaki jellemzői röviden:
1. Újonnan kifejlesztett Leica DC Vario-Summicron objektív
- F2.0 fényerő, 28-90 mm (megegyezik a 35-mm filmes kameráéval!) 3.2-szeres optikai zoom
2. 5 megapixeles CCD-vel és VENUS áramkörös LSI-vel felszerelve. Rendkívül gyors reakcióidő és a hagyományos kamerákénál 50%-kal nagyobb átlós képfelbontás.
3. Teljes kézi beállítási lehetőség az állítógyűrűkkel és tárcsákkal
- zoomoló gyűrű a kézi irányítású zoomoláshoz
- fókuszállító gyűrű a kézi élességállításhoz
- blendenyílás-szabályozó gyűrű az objektív alján, amellyel a rekesznyílás F2.0 és F11 között állítható.
- Zársebesség szabályzó tárcsa a kamera tetején, amellyel a zársebesség ½mp és 1/2000 mp között állítható (az 1--8 másodpercnyi értékek a kamera kijelzőjén állíthatók).

Címkék