Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2020. szeptember 27. Az év 271. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738092. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingatlanárak: határ a csillagos ég

Ingatlanárak: határ a csillagos ég Ingatlanárak: határ a csillagos ég Ingatlanárak: határ a csillagos ég
(Tudósítónktól)

Megállíthatatlan a magyarországi ingatlan- és lakásár-növekedés; a drágulási hullám elárasztja a fővárost, a városokat és az agglomeráció településeit egyaránt. A jó évtizeddel ezelőtti válság óta (feltehetően) tavaly kötötték a legtöbb lakás-adásvételi szerződést – derül ki az egyik ingatlanforgalmazó elemzéséből.

A legtöbb lakást a (fő- és nagy)városi térségekben, valamint a Balaton-parti településeken adták/vették. Szakértők szerint a lakosság egyes rétegeinek jövedelemnövekedése és a „megfizethető hitelek” mellett segítik az élénk ingatlanforgalmat az állami ösztönzők is.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint immár ötödik éve töretlenül növekednek a lakásárak. Az idei I. negyedévében a használt lakások ára országosan (és átlagosan) 13,4%-kal haladták meg az előző év azonos időszakának árszintjét; az új lakások 9,3%-kal drágultak. Negyedévenként 1–5 százalékkal nőtt a használt lakások ára 2014 eleje óta. Természetesen az új építésűeké is látványosan nőtt.

Az Otthon Centrum értékesítési adataiból származtatott fajlagos (egy lakás-négyzetméterre vetített) átlagár nominális értéke a téglaépítésű társasházi lakások esetében a fővárosi kerületekben kiugró növekedést mutattak 2014 óta. Az árak 2018-ra minden településtípus esetében meghaladták a válság előtti értéket.

A 2019. január 1-jétől június végéig tartó időszakban az Otthon Centrum által értékesített ingatlanok 61%-a társasházi lakás volt, ebből 22,5% a panelépületi.  

A legtöbb adásvétel 15–40 millió forint értékben történt; az új építésű lakások esetében 20–60 millió forintért keltek el az otthonok. Az árakat – ez régi tapasztalat – leginkább a földrajzi fekvés határozza meg. Vannak vidékek, ahol már néhány millió forintért is kínálnak csinos, jó minőségű ingatlant (családi házat); tapasztalat: a település méretével arányosan növekednek az ingatlanárak is.

A fővárosi használt téglalakások négyzetméterára a legutóbbi egy évben minden kerületben emelkedett – jó 10%-kal. A belvárosi kerületekben 20–30%-kal nőttek az ingatlanárak, míg a budaiakban 20% körüli volt a drágulás egy év alatt. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, az átlagos fajlagos lakásár már áthágta a négyzetméterenkénti egymillió forintot.

A megyei jogú városokban néhány kivételtől eltekintve a téglalakások négyzetméterár-növekedése meghaladta a 20%-ot, azonban Pécs, Szeged és Debrecen esetében a 30%-ot is. Az éllovas Debrecen: átlagosan 425 ezer forintot kérnek a lakások négyzetméteréért.

A Balatonnál továbbra is nagyok az eltérések. Egy siófoki vízparti társasházi téglalakás négyzetméteréért akár 800 ezer forintnál többet is elkérnek; a városközponttól és a vízparttól távolodván mérséklődnek az árak.

Vásárlás esetén lehet alkudni, de nem sokat: az árengedmény mértéke 2019-ben a panellakások esetében volt a legkisebb, országos átlagban 4,6%; a készpénzzel fizető vevő akár több engedményt is elérhet.

A leggyorsabban a panellakások találnak új gazdára: a meghirdetésről számított (átlagosan) 70 nap alatt. A téglalakások átlagos értékesítési ideje 82,8 nap volt, egy héttel kevesebb, mint 2018-ban. A családi házak eladóinak továbbra is átlagosan fél évet kell várniuk, mire betoppan a komoly és fizetőképes vevő.