Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Két évtized után újra középiskolai vasúti szakképzés Szombathelyen

Két évtized után újra középiskolai vasúti szakképzés Szombathelyen Két évtized után újra középiskolai vasúti szakképzés Szombathelyen
(Tudósítónktól)

Megállapodott a GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum, amely szerint mintegy húszéves kihagyás után, jövő szeptembertől újra megkezdődhet a középiskolai vasúti szakképzés a vasi megyeszékhelyen. (A képek forrása: bahnblogstelle.net, deutschlandunk.de)

A szakmai kapcsolatok elmélyítése, a gyakorlat-központú oktatás segítése, a fiatalok pályaválasztásának a támogatása az együttműködés lényege, amelyet szerződésben rögzített a vasúttársaság a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrummal. A GYSEV és az oktatási intézmény összekapcsolja az elméleti és gyakorlati képzést a középiskolás korosztály tanulmányainak teljes időtartamára, azaz megkezdik a duális képzést.

A megállapodásnak köszönhetően a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó szombathelyi Savaria Szakgimnáziumban 2019 szeptemberétől ismét lehetőség lesz arra, hogy a középiskolai tanulmányokat kezdő fiatalok vasúti szakképzést (is) válasszanak a vasi megyeszékhelyen.

Az oktatási intézmény a munkaerőpiac igényeihez igazodva, két szakirányban hirdeti meg vasútszakmai képzéseit: a diákok vasúti jármű villamos rendszerszerelői, valamint vasúti jármű szerkezeti és fékrendszer-szerelői képesítésekre jelentkezhetnek.

A vasúttársaság a meghirdetett szakokon tanuló diákok számára szakmai gyakorlatot, ösztöndíjat, elhelyezkedési lehetőségeket, életpályát kínál, emellett segíti a tanulók felkészítését a vasútszakmai hatósági vizsgákra.

A GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum megállapodása nem csupán a középiskolás korosztály képzésére terjed ki: az oktatási intézmény vállalta az együttműködést a vasúttársaság mindenkori munkaerő-igényének megfelelő felnőttképzésre is.