Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Humanitárius vízum az élet védelmében, az embercsempészet ellen

Humanitárius vízum az élet védelmében, az embercsempészet ellen Humanitárius vízum az élet védelmében, az embercsempészet ellen Humanitárius vízum az élet védelmében, az embercsempészet ellen
Infovilág

Az európai uniós tagállamok nagykövetségei és konzulátusai adhassanak ki humanitárius vízumokat avégett, hogy a védelemért folyamodóknak ne kelljen az életüket kockára tenniük ahhoz, hogy Európába jussanak. (Kép: Der Tagesspiegel)

• Az Európai Unió területére való belépésre kizárólag a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtása céljából jogosít fel

• A vízumkérelmeket a külföldi uniós nagykövetségeken és konzulátusokon kell benyújtani és ott is vehetők át

• A nemzetközi védelemben részesülők 90 százaléka szabálytalanul lép az unió területére

•   2000 óta csaknem 30 ezren vesztették életüket, miközben megpróbáltak Európába jutni

Az Európai Parlament ma felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabály-javaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet.

A jogalkotási kezdeményezést 429 szavazattal, 194 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy annak ellenére, hogy az unió többször beszélt már a menedékért folyamodók biztonságos és legális Európába jutásának biztosításáról, még mindig nem létezik harmonizált eljárás a védett belépésre. A képviselők szerint a törvényes lehetőségek hiánya miatt a nemzetközi védelemben részesültek 90 százaléka kénytelen illegális úton belépni az Európai Unió területére.

A Parlament szerint a humanitárius vízumok segítenének a Földközi-tengeren és a migrációs útvonalakon gyakori halálesetek visszaszorításában (2000 óta legalább 30 ezren vesztették életüket az uniós határok felé haladva), és az embercsempészet elleni fellépésben. A vízumokkal az is megelőzhető lenne, hogy a menedékkérők embercsempészek vagy erőszak áldozataivá váljanak, vagy kényszermunkára kötelezzék őket.

A vízummal az érkezők ügyének kezelése, a menedékkérelmek befogadása és feldolgozása is könnyebb lenne, emellett a menedékkérőkre, bűnüldözésre, határőrizetre, megfigyelési és mentőműveletekre szánt uniós források is jobban hasznosulhatnának, jegyezték meg a képviselők.

A javaslat egyértelműen kimondja: a vízumért folyamodóknak bizonyítaniuk kellene, hogy üldöztetés fenyegeti őket, és hogy esetükben nincs folyamatban letelepítési eljárás. A jelentkezés értékelése nem foglalja magában a jelentkező státuszának teljes körű meghatározását, de a vízum kiadása előtt minden jelentkezőnek a vonatkozó nemzeti és európai adatbázisok segítségével át kell esnie a biztonsági vizsgálaton a biztonsági kockázat kizárása céljából.

A Parlament felkéri az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig terjesszen be az európai humanitárius célú vízumról szóló jogszabályjavaslatot. A Bizottságnak indoklással ellátott, részletes választ kell adnia a Parlament kérésére.

Az elfogadott szöveg itt elérhető
A vita felvételről (2018.11.13.)
A sajtótájékoztató felvételről  
Jelentéstevő: Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország)
EP kutatószolgálat: a humanitárius vízumok eredményének elemzése (2018. október, angolul)
Humanitárius vízum: a cél, hogy a menedékkérők biztonságos helyre érkezzenek az életük kockáztatása nélkül (interjú a jelentéstevővel)
Szabadon felhasználható kép- és hanganyag
Az eljárás lépései