Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa az értékek, a béke kontinense, a szabadság és a demokrácia térsége

Európa az értékek, a béke kontinense, a szabadság és a demokrácia térsége
Infovilág

Az Európai Bizottság az Európai Tanács december 13–14-i ülésére készülve ma eredményjelentést tesz közzé az Európa jövőjét illetően a polgárokkal folytatott párbeszédekről és konzultációkról. A Jean-Claude Juncker vezette Bizottság hivatalba lépése óta Európa-szerte 160 000 polgár vett részt a több mint 1200 ilyen esemény valamelyikén. Az uniós biztosok és a Bizottság egyéb magas rangú képviselői Magyarországon 2015 óta csaknem negyven alkalommal tartottak párbeszédet a polgárokkal.
 
A polgárok üzenete egybehangzó: az európaiak aktív szerepet akarnak vállalni Európa jövőjének alakításában. A ma közzétett eredményjelentés szerint az európaiak csaknem kétharmada optimista az Európai Unió jövőjét illetően. A legtöbb polgár úgy véli, hogy az EU szerepe kulcsfontosságú az előttünk álló kihívások megoldásában, ideértve az éghajlatváltozást, a gazdasági és társadalmi kérdéseket, a migrációt és a biztonságot. Úgy gondolják, hogy Európa az értékek és a béke kontinense, valamint a szabadság és a demokrácia térsége.
 
A polgárok nagy többsége úgy látja, hogy az EU stabilitást képvisel a bizonytalan világban, és közös külpolitikát, illetve közös védelmi politikát szeretnének. Az európaiak továbbá nagyobb fokú harmonizációt várnak el az olyan területeken, mint a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság. Továbbá dinamikus gazdaságot szeretnének, valamint reformokat annak érdekében, hogy az unió hatékonyabbá és átláthatóbbá váljék.
 
Az Európai Bizottság 2018 májusában külön online konzultációt kezdett, amelyben már több mint 76 000 polgár fejezte ki véleményét Európa jövőjéről. A konzultáció időközi eredményeiről szóló, ma közzétett jelentésből kiderül, hogy Franciaország és Németország után Magyarországról érkezett a legtöbb hozzászólás: eddig mintegy nyolcezren töltötték ki Magyarországon a konzultációs kérdőívet, amely továbbra is elérhető az Európai Bizottság honlapján.