Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra felfedezett kincsünk: a fürdőgyógyászat

Újra felfedezett kincsünk: a fürdőgyógyászat Újra felfedezett kincsünk: a fürdőgyógyászat Újra felfedezett kincsünk: a fürdőgyógyászat
Tóth Tibor

Rég felfedezett, majd elfeledett, a természeti kincsek erejét latba vető kezelések élik reneszánszukat egészségünk javítása és megóvása szolgálatában. A magyar főváros fürdőkultúrája egyre távolabbi országokból vonzza magához a kíváncsi látogatókat: 118 fúrt kútjával és természetes forrásával, 19-féle gyógyvizével, történelmi fürdőivel, a természet erőforrásait hasznosító gyógykezeléseivel egyedülálló.

Budapest fürdővárossá válásának előzményei egészen a 11. századig nyúlnak vissza, amikor is a keresztes lovagok a „Felhévíznek” (a mai Gellért-fürdő forrása), és az „Alhévíznek” nevezett gyógyhelyen (ma a Lukács-fürdő forrása) kezeltették magukat, illetve a Margit-szigeti kolostorokba jártak gyógyulni. A középkorban a testkultúra hanyatlásával a fürdőkúrák is feledésbe merültek, egészen a 19. századig, amikor Sebastian Kneipp (1821–97) német katolikus pap lefektette a modern fürdőkezelések alapjait.

Napjainkban az egészség megőrzése és visszanyerése egyre fontosabb az életminőség megőrzéséhez – ebben lehet hatalmas segítség a fürdőgyógyászat. 

Orvosok és betegeik a természetes gyógymódok leghatékonyabbjai közt tartják számon a gyógyvizes, gyógyiszapos kúrákat, amelyek egyaránt alkalmasak megelőzésre, gyógyításra, valamint a közérzet javítására. Kialakult betegség esetén célzott helyi, és általános, egész testet érintő hatásai is vannak – anélkül, hogy gyógyszert kellene szedni! A gyógyvizekből felszívódó ásványi anyagok gyógyító hatásúak. Emellett a meleg víz értágulatot okoz, így éri el izomlazító hatását, másrészt felhajtó ereje mozgáskönnyítő, ödémacsökkentő, a szív munkáját, a légzést javító hatása érvényesül a fürdőkúrák során.

A budapesti gyógyvizek többsége kalcium-magnézum-hidrokarbonátos, így többségében mozgásszervi problémák kezelésére alkalmas.

A fürdőgyógyászat módszerei közé sorolják a vizes és iszapos kezeléseket, valamint a kiegészítő masszázsokat, elektro- és fizioterápiákat. A balneoterápia a víz fizikai, kémiai hatásait ötvözi a speciális áramformák, vagy a húzás/nyújtás mechanikai hatásaival és a testre irányított vízsugár izomlazító hatásaival. A kezelő személyzet tangentorral, a víz alatti vízsugár-masszázzsal lazítja el a merev izmokat, végeredményben az egész testet bejárva. A részleges elektromos fürdő alkalmával a páciens végtagjait kezelő kádacskákba, 32–34oC-os vízbe helyezve, elektromos árammal élénkíthető a vérkeringés, miáltal csökkennek az ízületi fájdalmak.

Az izomfeszülések oldásában az egyik legjobb kezelés az iszappakolás, de csak akkor, ha nincs gyulladás. A parafangó parafin és apró szemcsés iszap keveréke, mely sokáig tartja a meleget. Hatására a kitágult ereken keresztül az iszap ásványi anyagai fel tudnak szívódni. Az izmok értágulata magában is izomlazító hatású. Nyári melegben, illetve gyulladások esetén jobb hatású a hűtő-értágító hatású krémekből készült izomlazító pakolás (ritex), amelynek hatása megegyezik az iszapéval.

Az elektroterápia a különféle áramformák hatásait használja fel fájdalom és gyulladás csökkentésére, keringésélénkítésre, az izomműködés javítására; általa a kezelt területből a szervezet elszállítja a káros anyagokat, megkezdődik a regeneráció.

Az orvosi gyógymasszázs a fájdalmas, túlfeszült területre hat. Csökkenti a fájdalmakat, az izmok között futó idegek nyomásait, javítja az ízületek terhelését, és az egész közérzetet. A sportmasszázsok erősebb, kevésbé problémamegoldó, inkább általánosabb izomlazító kezelések. A wellness-masszázsok az általános közérzetjavításra szolgálnak.

A gyógytorna – fizioterápia egy fizikális felméréssel kezdődik és már 5–10 kezelés alatt (egy–két hét) látványos eredményeket lehet vele elérni a mozgásszervi elváltozások kezelésében. Sok gyógytornász manuálterápiát is végez, amely növeli a tornagyakorlatok hatását. A gyakorlatok az erősítést, nyújtásokat, gerincstabilizálást, mozgástudatosítást, keringésjavítást, izomcsoportok működésének harmonizálását, ízületek mozgástartományának növekedését szolgálják.

A nyirokmasszázs vagy limfodrenázs a kötőszövetben futó erek érzáró izmait tágítja, és a nyirokkeringést fokozza, ezáltal csökkenti a szervezetben – főleg végtagokban lévő ödémát.

A wellness-kezelések a többi közt Kneipp kúrát, fürdőkezeléseket, relaxációt, mozgásterápiát tartalmaznak. Az általános közérzetet javítják, ezáltal hatnak a testi és szellemi lazulásra.