Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Izgalom, meglepetés, állhatatos igyekezet: 365 üzleti történet

Izgalom, meglepetés, állhatatos igyekezet: 365 üzleti történet
B. Mezei Éva

A könyv alcíme : Minden napra egy sztori cégvezetőktől, menedzserektől, vállalkozóktól. A 365 üzleti történet Kocsi Ilona újságíró szerkesztésében jelent meg, a hazai üzleti élet 365 szereplőjének egy- egy történetét szedi csokorba.
 

Mindenkinek van olyan története, olyan döntése, amely sorsforduló volt vállalkozásában – ezeket gyűjtötte össze ez a könyv. Vidámak, szomorúak, mindenképpen tanulságosak. A legtöbb sikeres üzleti történet, bár szerepel olyan magánjellegű történet is, amely végül is az üzlethez kapcsolódik. Szívet szorító drámák, megdöbbentő fordulatok, frappáns megoldások, különös fejlemények. Egy-egy kudarcon később már mosolyogni lehet.

Az üzletet leginkább számokkal, grafikonokkal, irányzatokkal szokás jellemezni. Ha a pozitív tartományban emelkednek, akkor minden rendben van. Ha lefelé mutatnak, akkor pánik törhet ki. Csakhogy a számok mögött emberek vannak, küzdelmek, jó és rossz válaszok, lelkesedések és elkeseredések, csődök, újrakezdések, sírás és nevetés, és sok-sok ötletes, egyedi és nagyon emberi megoldás. Az üzlet mögött ott van maga az élet – vallja a szerkesztő, Kocsi Ilona.
Kocsi Ilona kiváló újságíró, az egykori Magyar Hírlap és a Világgazdaság volt főszerkesztője, jelenleg a Boom menedzser-magazin főszerkesztője, kiadója. Kolléganőnk most megjelent könyve minden napra kínál egy-egy vállalkozó, menedzser életéből vett érdekes történetet. Természetesen, ha az olvasó kézbe veszi a könyvet, aligha tudja letenni egy-egy sztori után. Azonnal kíváncsi lesz a többire is. Már csak azért is, mert érdekes, fordulatos emberi történetek, amelyek hatással voltak az üzletmenetre.

Egy biztos, a vállalatvezetőknek, az üzleti élet vezetőinek senki sem adta ingyen a sikert. Kemény, állhatatos munka, bátorság és némi szerencse is kellett hozzá. Jól mondta Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója „Eredményre csak akkor számíthatunk, ha nekivágunk. Az életem egészen másképp alakul, ha annak idején nem teszem meg azokat a bizonyos első lépéseket”. Aki kíváncsi a folytatásra, olvassa el a könyvet.

Szinte minden történetben van valami megszívelendő. Érdekes volt számomra Jamniczky Zsoltnak, az E.ON Hungaria Zrt. igazgatósági tagjának a  véleménye:”Úgy érzem, soha nem volt ilyen nagy szükség arra, hogy merjek kockázatot vállalni és a kollégáimat is innovatívgondolkodásra, a megszokott sémáktól, megoldásoktól való elrugaszkodásra sarkalljam.” Kővári Erika, az Extrema Hungary tulajdonos ügyvezetője, arról beszélt, hogy másodéves egyetemistaként legyőzte ügyfele előítéletét, amikor nem akarta nőre bízni 380 millió forintos vagyonának kezelését a válság kezdetén. Sikerült meggyőznie, hogy a tervezett gépvásárlások helyett hallgasson rá, s 3 év alatt 60 százalékos hozamot hozott ügyfelének.

Csipak Péter, a Fashion Street alapítója elmondta: már majdnem megvalósította kisebb-nagyobb harcok árán vízióját, a tematikus divatutca létrehozását, ám a legfontosabbat, a pesti Deák Ferenc utca sarkán álló épületet nem tudta megszerezni a Porsche családtól. Ám, hogy ez miként alakult a továbbiakban, arról szól az ő története. Dr. Rudas László, a Rudas Holding tulajdonos elnöke privatizációs történeteket mesélt, s bár sikerrel végződtek elmondta, hogy, miért nem vett részt többet a privatizációban. Hosszasan lehetne sorolni az izgalmas sztorikat,

-A könyv összeállítása nem volt könnyű feladat. Tavaly tavasszal született az ötlet, karácsonyra terveztük megjelentetni. Eltoltuk tavaszra, végül csak a mostani karácsonyra jelent meg. Rá kellett jönni, hogy nem egyszemélyes játék – mondta a szerkesztő, aki számos újságíró együttműködésével remek karácsonyi ajándékot kínál nem csak vállalkozóknak. Kocsi Ilona már a folytatáson gondolkodik, s ha a tervek valóra válnak, két év múlva egy újabb összeállítást vehet kézbe az olvasó.