Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erősödik az antiszemitizmus az Európai Unióban

Erősödik az antiszemitizmus az Európai Unióban Erősödik az antiszemitizmus az Európai Unióban
Infovilág

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége ma tette közzé annak a felmérésnek az eredményét, melyet májusban és júniusban végzett 12 uniós országban – köztük Magyarországon – az antiszemitizmus témakörében az Európai Bizottság megbízásából. A felmérésből kiderül, hogy az Európában élő zsidó lakosok 89%-a az utóbbi öt évben az antiszemitizmus erősödését tapasztalta saját lakóhelyén. A Magyarországon élő zsidók valamivel kisebb arányban vélekednek így, 70%-uk számol be ilyen tapasztalatról.
 
Az Európában élő zsidó közösségek tagjainak 85%-a (Magyarországon pedig a 77%-a) az antiszemitizmust tartja az egyik legsúlyosabb társadalmi, illetve politikai problémának a saját hazájában. A felmérés megállapította: az antiszemitizmus elterjedt jelenség, mely Európai Unió-szerte hatást gyakorol a kontinensen élő zsidók életére. Ezt támasztják alá a következő adatok is:
 

  • A válaszadók 28%-a (Magyarországon a 23%-a) legalább egyszer zaklatásnak volt kitéve az elmúlt év folyamán.
  • Az elmúlt öt évben antiszemita zaklatást elszenvedő zsidók 79%-a (Magyarországon a 88%-a) nem jelentette az esetet a rendőrségnek vagy más hatóságnak, szervezetnek.
  • A válaszadók 34%-a (Magyarországon a 22%-a) elkerüli a zsidó rendezvényeket és a zsidó közösségek életének helyszíneit, mert nem érzi magát biztonságban.
  • A megkérdezettek 38%-a (Magyarországon a 40%-a) foglalkozott már a kivándorlás gondolatával, mert zsidóként nem érzi magát biztonságban Európában.
  • A válaszadók 70%-a (Magyarországon a 83%-a) vélekedik úgy, hogy az antiszemitizmus elleni tagállami intézkedések nem hatékonyak.

 A felmérés eredménye alátámasztja, milyen fontos az a munka, melyet az Európai Bizottság végez az antiszemitizmus ellen. Mindazonáltal az uniós polgárok védelme elsősorban a tagállamok kötelessége. Ennek fényében fontos fejlemény, hogy 2018. december 6-án mindegyik uniós tagország elfogadta az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatot, ami jelzésértékű a tekintetben, hogy az Európai Unió és az összes uniós tagállam a zsidó közösség mellett áll, és fellép azért, hogy e közösség tagjai biztonságban élhessenek.

Digitális gazdaság: a nők részvétele továbbra is elmarad a férfiakétól Európában

Az Európai Bizottság új eredménytáblát fejlesztett ki abból a célból, hogy éves rendszerességgel értékelje a nőknek a digitális gazdaságban betöltött szerepét. A „Nők a digitalizációban” elnevezésű eredménytábla azt hivatott felmérni, mennyire befogadó a digitális gazdaság a nők szempontjából a munkahelyek, a szakmai előmenetel és a vállalkozói tevékenység tekintetében. Az eszköz 13 mutató alapján áttekinti, milyen teljesítményt nyújtanak az uniós országok az internethasználat, az internet-használói készségek, valamint a szakismeretek és a foglalkoztatás területén. A ma első ízben közreadott eredménytáblából az derül ki, hogy a nők digitális gazdaságban való részvétele számos területen lemaradást mutat a férfiakéhoz képest. Az uniós tagállamok sorában Magyarország a 23. helyen áll 39 ponttal, teljesítménye elmarad az uniós átlagtól (49,1 pont).