Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán felfalja az Európai Néppártot

Orbán felfalja az Európai Néppártot Orbán felfalja az Európai Néppártot Orbán felfalja az Európai Néppártot

Timmermans szerint a populisták csak rombolni tudnak, de éppen őket akarja hatalomra segíteni Európában Steve Bannon, aki nem győzi méltatni Trumpot és Orbánt, miután mindkettő elutasítja az ENSZ migrációs csomagját. Eltérőek a külföldi sajtóvélemények az ügyben, mire volt jó a tegnap budapesti tüntetés. A jeruzsálemi Yad Vashem intézet a politika játékszere lett, miután Netanjahu olyanokkal kokettál, mint a magyar miniszterelnök.

Az európai szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője úgy látja, hogy Orbán Viktor felfalja az Európai Néppártot, amelyet máris meggyengített a vita akörül, hogy a magyar kormányfő megsérti a jogállamot – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bullmann Lisszabonban nyilatkozott, ahol a pártcsalád közfelkiáltással Timmermanst választotta jelöltnek a Bizottság elnöki tisztére, vagyis ő lesz a konzervatív Weber kihívója. A poszt baloldali várományosa száll tehát szembe a jövő évi választáson a jobboldali populistákkal.

A holland politikus kijelentette, hogy túl sokan érzik úgy: magukra maradtak és kirekesztődtek a társadalomból. Ám ha számukra nem találnak megoldást, akkor kudarcot vall az EU, mert az emberek elfordulnak tőle, ám ezt nem szabad megengedni. A haladó erőknek együtt kell fellépniük a jobboldali populizmussal szemben, mert az erősnek érzi magát, ám semmiféle válasza sincs a gondokra. Hívei csak azért lépnek szövetségre, hogy mindig valamit tönkretegyenek. Rombolni jól tudnak, de építeni képtelenek – tette hozzá. Gratuláló üzenetében a német szociáldemokraták elnök asszonya azt írta Timmermansnak, hogy a földrész válaszúthoz érkezett: a nagyobb szolidaritás, illetve aközött kell dönteni, hogy a saját ország a fontosabb.  

Nagy tüntetés volt Budapesten a „rabszolga törvény” ellen – kezdi tudósítását az osztrák Neue Kronen Zeitung. Tízezren vonultak végig az utcákon, miután felháborodást keltett, hogy a kormány az eddigi évi 250 helyett 400 órában akarja engedélyezni az a legális túlmunkát a vállalatok számára. Az egyeztető tárgyalások kudarcot vallottak, ezért rendezték meg a menetet, hétfőre pedig részleges útlezárásokat hirdettek. A szakszervezetek az ellenzéki pártokkal együtt azt vetik a hatalom szemére, hogy az védtelenné akarja tenni a munkavállalókat és a multik, azaz a nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálja ki. A rendőrség az Országház előtt kiszorította a demonstrálókat, miután azok a kordon ellenére behatoltak a Kossuth térre.

A magyar szakszervezeteknek nem sikerült utánozniuk a francia sárgamellényeket, csupán néhány ezren tüntettek a ’rabszolgamunka’-törvény ellen – állapítja meg a Bloomberg. A részvevők száma mutatta, milyen gyenge az ellenzék a kormánnyal szemben. Igaz, még akkor sem tudtak érdemi eredményt elérni, amikor korábban jóval többen demonstráltak. A Fidesznek kétharmados többsége van, a másik oldal széttöredezett, így a hatalom úgy visz át bármilyen jogszabályt, ahogy csak akarja. A tudósítás felidézi, hogy Szíjjártó Péter a minap elárulta: a német autógyárak intézkedéseket kértek a kormánytól a munkaerőhiány enyhítésére. Kósa Lajos, az egyik elterjesztő ugyanakkor tagadta, hogy a lépés ellenszolgáltatást jelentene, mármint azért, hogy a BMW Debrecenben építi meg új üzemét. Kordás László, a szakszervezetek nevében azonban egyértelműnek látja, hogy az autóipar igényeinek tesz eleget az engedélyezett túlórák drasztikus megemelésével.   

A jeruzsálemi Yad Vashem Intézet egyszerre a népirtás emlékhelye és az izraeli reálpolitika eszköze, de mi történik akkor, ha olyan autokratákat fogad, mint Orbán Viktor – kérdezi a The New York Times, és illusztrációként mindjárt a magyar kormányfő helyszínen készült fényképét mellékelte. Az intézetet és múzeumot olyan zsidók alapították, akiket a soviniszta nacionalizmus űzött el, illetve akik a holokauszt elszenvedői voltak. Csakhogy bizonyos eszmék ma újraélednek Európában, illetve Amerikában és Izraelt körüludvarolják szélsőjobbos politikusok, akik odahaza ellenérzést gerjeszthetnek a zsidókkal és más kisebbségekkel szemben, ugyanakkor oda vannak Izraelért. Egy egységes etnikai csoport nemzetállamának, erős katonai hatalomnak, egyben bástyának tekintik az iszlámmal szemben. És ezek a körök jó kapcsolatokat építette ki a mostani kormánnyal. Így Orbánon kívül fél éven belül járt az intézményben a Fülöp-szigetek és Brazília elnöke, Salvini ebben a hónapban esedékes.

Az alkalmazottak körében egyre hangosabb az elégedetlenség amiatt, hogy az izraeli külpolitika a saját céljaira használja fel a házat, és az ellentétben áll a holokauszt tanulságaival. Amikor olyan vendégeket kell fogadni, akik olyan eszmékkel flörtölnek, mint az etnikai felsőbbrendűség, a személyi kultusz és a törvény áthágása, hiszen egykor éppen ezek miatt következett be a hatalmas pusztítás. Ez a háborgás nyilvánult meg, amikor Orbán látogatása előtt a Yad Vashem szükségesnek tartotta kinyilvánítani, hogy a politikus úti programját az izraeli Külügyminisztérium állította össze. (Az izraeli politikai közép is tiltakozott, mivel Orbán dicsőítette Horthyt.)  

Izrael számára a fő veszélyt napjainkban Irán jelenti, csakhogy a Nyugat hajlandó azzal együttműködni, ezért Tel Avivnak szüksége van minden lehetséges szövetségesre, az olyanokra is, mint Orbán és Trump, akik osztják az ország ellenségeinek véleményét. Csakhogy kérdés, hol a helye mindebben az intézetnek. Ez vetődött fel a Sorsok Háza kapcsán is, amelynek tervét a múzeum szakértői élesen bírálták, merthogy az bagatellizálja a magyarok szerepét a holokausztban. Az egyik történész, aki egyébként nemrégiben körbekalauzolta Orbánt a házban, kijelentette, hogy az elgondolás súlyosan meghamisítja a történelmet. A héten magyar és izraeli szakértők egyeztettek a koncepcióról, ami azután olyan vádakhoz vezetett, hogy a hatalom a nemzetközi politikában aprópénzre váltja a világégést.

A kutatók doyenje úgy látja, hogy mostanában az izraeli kormány, valamint az olyan vendégek, mint Orbán, a maguk céljaira aknázzák ki az intézetet, és annak nincs más választása, mint belemenni a játékba. Ha visszautasítaná a felkérést, azzal magára vonná a hatalom haragját, mert a falakon belül vezetőváltás közeleg, és abba beleszólása lesz a politikának, de nem lenne jó, ha a Netanjahu-kabinet a saját emberét nevezné ki igazgatónak. A baj ott van, hogy az a történelem, amivel a Yad Vashem foglalkozik, napjainkban is velünk él.

Steve Bannon dicsérte Trumpot, Orbán Viktort és Marine Le Pent, amiért azok elutasítják az ENSZ  migrációs csomagját – írja a Politico. Az amerikai elnök volt stratégiai tanácsadója azzal érvelt, hogy nem a magyar, amerikai vagy francia munkásoknak kell megoldaniuk az afrikai problémákat. A szakértő, aki össze akarja fogni az európai populista erőket a jövő évi EP-választás előtt, Brüsszelben, a flamand nacionalista párt, a Vlaams Belang meghívására mondott beszédet és azt állította, hogy a világszervezet által kidolgozott tervezet eleve halva született.

A tervek szerint a dokumentumot hétfő-kedden írják alá Marrakechben. A portál hozzáteszi, hogy a migráció három év elteltével is kényes kérdés. A szélsőségesek lecsaptak a készülő ENSZ-megállapodásra, és ezzel belharcokat idéztek elő egy sok kormánypártban, illetve kabinetben, ideértve Belgiumot, ahol hatalmi válság robbant ki a kérdés körül. Bannon egyébként ezúttal is azt hangoztatta, hogy most először kínálkozik alternatíva az Európa-párti körökkel szemben, beleértve az olyan tántorgó vezetők leváltását, mint Juncker.  

A CEU rektora és diákjai azon füstölögnek, hogy nem kaptak támogatást az EU-tól, így az egyetem kénytelen Bécsbe költözni, miután Orbán Viktor nem volt hajlandó aláírni a szerződést az akkreditáció meghosszabbításáról – így a francia Libération cikke. A tanárokat és a hallgatókat egyaránt aggasztja a jövő. Egy friss diplomás azt írta a közösségi hálón, hogy ha így megy tovább, akkor az Orbán-kabinet könyveket is fog égetni. Fodor Éva, rektorhelyettes azt mondja, a kormány szimplán hazudik, amikor azt állítja, hogy az intézmény nem tett eleget az új előírásoknak. Egy oktató pedig azt nehezményezi, hogy az unió magára hagyta őket. Ezt a véleményt sokan osztják, noha a Bizottság az Európai Bírósághoz fordult az ügyben.

Az egyik török egyetemista azt kifogásolja, hogy a Néppárt csak a száját járatta, amikor következményeket helyezett kilátásba, ha az iskola nem maradhat Magyarországon. Mint mondta, az európai vezetők nem tesznek semmit az alapelvek megőrzése érdekében, szó sincs semmiféle szankcióról. Egy indiai társa azt fejtegeti, hogy ha az unió nyomást fejtett volna ki, akkor az intézménynek több esélye lett volna a kormánnyal szemben. Ám így az látszik, hogy Európa már nem működik. Ezért az EU-nak vállalnia kell a felelősséget a történtekért. A beszámoló megjegyzi, hogy a CEU kapcsolatai ezek után elkerülhetetlenül megszakadnak a magyar tudományos élettel, de hát éppen ez volt az egész manőver célja.
A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.