Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiwiék zöld hulláma

Kiwiék zöld hulláma
(Munkatársunktól)

A Kiwi skandináv áruházláncnak 650 kiskereskedelmi üzlete van Norvégiában, 102 pedig Dániában, és továbbra is folyamatosan nyílnak új üzletei, köztük a futurisztikus külsejű Green Wawes, amelynek terve olyan nagy sikert aratott, hogy sok kiváló építész közül ennek az alkotógárdája nyerte meg a kiírt pályázatot.

A Kiwi névválasztás nem a különleges madárfajtához kötődik, hanem az egészség szimbólumának tartott gyümölcshöz, amelynek belső árnyalata adja a lánc minden egyes üzletének alapszínét. Az áruházak értékesítési területe 30 ezer négyzetméter, és majd 10 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. 

A Kiwi alapító tulajdonosa a norvég üzletember, Per-Erik Burud volt, aki 2011 júliusában halt meg vízi baleset következtében. A jelenlegi ügyvezető Jan Paul Bjørkøy. 

Kiwiék nem csupán külsőségekben „zöldek” – az üzleteket úgy működtetik, hogy a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsássanak ki.

A lebegő tengerhullámot formázó épület tetejét pázsit és virágok borítják, miként az Skandináviában egyébként régen is szokás volt épületek esetében, ugyanis ez a réteg szigetel, és kevesebbet kell tehát fűteni.

Az üzletlánc részt vesz a Nøkkellhullsmerket („kulcslyukjelzés”) programban. Ez egy olyan kezdeményezés, amelyet Svédország, Dánia és Norvégia egészségi és táplálkozási intézményei támogatnak, és amelynek egyik fő feladata, hogy bizonyos élelmiszerek alapos vizsgálódás után megkaphassák az egészséges jelzőt.