Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Még határozottabb uniós fellépés a félretájékoztatással szemben

Még határozottabb uniós fellépés a félretájékoztatással szemben
Infovilág

Tekintettel a 2019. évi európai parlamenti választásokra, valamint arra, hogy 2020-ig több tagállamban országos és helyhatósági választásokra kerül sor, az Európai Bizottság és Federica Mogherini, a közös kül- és biztonságpolitika főképviselője ma cselekvési tervet terjesztett elő a félretájékoztatás elleni küzdelem erősítése és a demokratikus rendszerek védelme végett.


A cselekvési tervben a Bizottság és a főképviselő több konkrét intézkedést is felvázol a félretájékoztatás elleni fellépés céljából, egyebek mellett külön riasztási rendszer létrehozását és az online platformok által aláírt gyakorlati kódex végrehajtásának szoros nyomon követését szorgalmazva. A terv a célokra fordítható források növelését is előirányozza. A cselekvési terv négy kulcsfontosságú területre összpontosít:

  • Az észlelés javítása: az EU megerősíti az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) stratégiai kommunikációs munkacsoportjait és hibrid fenyegetésekkel foglalkozó uniós információs és elemzőcsoportját, valamint a szomszédságpolitikai partnerországokban működő uniós küldöttségeket, lényegesen több szakembert és adatelemző eszközt biztosítva számukra. Az EKSZ stratégiai kommunikációs költségvetése a tervek szerint 2019-ben több mint kétszeresére – 1,9 millióról 5 millió euróra – emelkedik.
  • Összehangolt válaszlépések: Az uniós intézmények és a tagállamok között 2019 márciusáig külön riasztási rendszer jön létre a félretájékoztatási kampányokkal kapcsolatos adatok és értékelések megosztásának segítése, valamint a félretájékoztatási fenyegetések valós idejű jelzése céljából. A Bizottság és a főképviselő azt szorgalmazza továbbá, hogy a tagállamok tegyenek többet az uniós értékek és szakpolitikák kommunikációjában, és védelmezzék az Európai Uniót és annak intézményeit a félretájékoztatási kampányokkal szemben.
  • Az internetes platformok és az online ágazat: A Bizottság 2018 áprilisában gyakorlati kódexet terjesztett elő, melyet októberben a Facebook, a Google, a Twitter és a Mozilla, valamint az online platformokat, illetve a reklámipart és a hirdetőket képviselő szakmai szövetségek is aláírtak. A cselekvési terv azt szorgalmazza, hogy az aláíróknak mielőbb hajtsák végre a vállalt kötelezettségeiket, a 2019. évi európai parlamenti választások tekintetében sürgősnek minősülő intézkedésekre összpontosítva. Ezek mindenekelőtt a következőket foglalják magukban: a politikai hirdetések átláthatóságának biztosítása, a hamis felhasználói fiókok törlésére irányuló erőfeszítések növelése, a nem emberi interakciók (az internetes robotok által automatikusan küldött üzenetek) megjelölése, a tényellenőrzőkkel és tudományos kutatókkal való együttműködés a félretájékoztatási kampányok észlelése érdekében, valamint az ellenőrzött tényeken alapuló tartalmak láthatóságának és terjedésének javítása.
  • Tudatosságnövelés és a polgárok felkészültségének javítása: A célzott tudatosító kampányok mellett az uniós intézmények és tagállamok külön programok segítségével mozdítják elő a médiaműveltséget.

 

 

A Bizottság intézkedik az euró megerősítéséért
 
Az Európai Tanács közelgő ülésére és az ugyancsak decemberben sorra kerülő euróövezeti csúcstalálkozóra való tekintettel az Európai Bizottság ma intézkedéseket terjesztett elő avégett, hogy megerősítse az euró szerepét a világban. Az euró globális szerepének teljes mértékben tükröznie kell a közös valuta politikai, gazdasági és pénzügyi jelentőségét. Ma kiadott közleményében az Európai Bizottság felvázolja, milyen előnyökkel járna az EU és a nemzetközi pénzügyi rendszer számára az euró nemzetközi szerepének erősödése, és kezdeményezéseket szorgalmaz abból a célból, hogy ennek megvalósulását segítse. Ebbe a törekvésbe illeszkedik, hogy a Bizottság ajánlást fogadott el az euró energiaágazatban betöltött szerepéről, azt szorgalmazva, hogy a közös valuta használata nagyobb teret nyerjen ebben a stratégiai ágazatban.