Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elkészült a gyermekek sürgősségi ellátója Győrött

Elkészült a gyermekek sürgősségi ellátója Győrött
(Tudósítónktól)

Ma délelőtt átadták rendeltetésének a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermek sürgősségi részlegét. A győri intézmény a 14 milliárd forintos fejlesztéssel 2020-ra megújuló gyermek sürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatának kiemelt központja. Európában az elsők között Magyarországon alakul ki az egységes elvek szerinti gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer. (Nyitó képünkön: baleseti betegszoba a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan átadott gyermek sürgősségi részlegében. Kép: MTI/Krizsán Csaba)

A győri megyei kórházban közvetlenül a sürgősségi betegellátó osztály mellett alakították ki a gyermek sürgősségi részleget. Kereken 200 négyzetméter területet építettek át, hogy a gyermekek igényeinek megfelelő környezetet alakítsanak ki az elkülönített váróban, valamint a három vizsgálóban, továbbá a gyermek traumatológiai műtétekhez szükséges eszközöket és műszereket is vásároltak – összesen 326 millió forintból.

Hazánkban két éven belül létrejön az a gyermek sürgősségi és -traumatológiai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról 90 percen belül hozzájuthasson az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz. A gyermek sürgősségi és -traumatológiai rendszer csúcsintézménye a Budapesti Heim Pál Gyermekkórház lesz, az öt regionális centrumot pedig Győrött, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon létesítik.

A győri fejlesztés eredményeként kialakult regionális gyermek sürgősségi és -traumatológiai központ az ellátási körzetéhez tartozó négy megyéből képes folyamatosan − a felnőttektől elkülönülten − fogadni a helyben nem ellátható gyermekeket. Feladata a többi között a teljes gyermek fül-orr-gégészeti, akut légúti és nyelőcső idegentest-ellátás, intenzíves gyermek mellkas sebészeti beavatkozás.

Hazánkban a 0-18 éves korcsoportban nagy kockázat a baleseti sérülés. Évente félmillió olyan gyermeksérülés történik, amelynek hatékony kezelése a mostaninál fejlettebb ellátást követel a gyermekek gyógyulási esélyének növelése végett.