Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán bögyében van Soros

Orbán bögyében van Soros Orbán bögyében van Soros

A BBC is sok egyéb médiummal egyetemben a vezető hírek között foglalkozott a CEU sorsának megpecsételésével. A tüntetésről adott hangulatjelentést, és a tudósításban kiemeli: az egyetem által kért határidő lejártával eldőlt, hogy számos diáknak a következő tanévre Bécsben kell beiratkoznia. Azt is elég egyértelművé tette a tudósítás, hogy a más egyetem akkreditációjában semmilyen kifogást nem találó magyar kormányzati intézkedés mögött valójában Orbán Viktor áll, akinek a bögyében van Soros György. Ennek issza meg a levét a Közép-európai Egyetem. 

Guy Verhostadt európai parlamenti képviselő, volt belga kormányfő twitter-üzenetben ennek kapcsán kemény ítéletet fogalmazott meg: először fordul elő ilyen Európában azóta, hogy a nácik bezárták 1943-ban az Oslói Egyetemet. És szerinte szégyen ez az Európai Néppártra nézve is, hogy tétlenül tűrte, holott a pártzövetség tagjainak a becsületébe is gázolt ezzel Orbán Viktor.

Az EUObserver pedig arról számol be, hogy a magyar kormány ismét bérelt furgont futtat körbe Büsszelben Guy Verhofstadtot támadva, aki okozója volt a magyar kormánypropaganda szerint a 2015 óta rendszeres terrorista támadásoknak, azért, mert a belga politikus is a migránsok oldalára állt. Az óriás hirdetőtábla szerint ez tiszta őrültség!

Az Egyesült Királyság Budapestre akkreditált nagykövete, Ian Lindsay magyar nyelvű videóüzenetben fogalmazta meg, mit kell tenniük azoknak a már ott élő, dolgozó magyaroknak avégett, hogy az országban maradhassanak 2019. március 29-e, a Brexit után, amikor végleg kilép Nagy-Britannia az Európai Unióból. Sőt konkrétumokkal informálja a nagykövet a bevándorlókat.

Az Amerikai Zsidó Bizottság és a Nemzetközi Zsidó Szervezet igazgatója, Andrew Baker rabbi, aki egyben az EBESZ antiszemitizimus ellen küzdő különmegbízottja is, tiltakozott a Figyelő címlapján megjelent fotó miatt, amelyen a Mazsihisz elnökét pénzesőben ábrázolták – számol be a több izraeli médium is, így a Jewish Telegraph Agency. Közleményben tudatta, hogy kifejezetten zsidóellenes, régről ismert tipikus ábrázolás, amely méltatlan és szégyenteljes épp egy olyan ország kormánypárti lapjától, ahol Orbán Viktor kormánya épp a napokban jelentette be: évi 1,7 millió dollárt költ az antiszemitizmus elleni harcra és egyébként is zéró toleranciát hirdetett ez ügyben. A Schmidt Mária-féle hetilap egy zsinagóga felújításánál adódott elszámolásbeli problémák miatt tette a montázst a címlapjára; a vádat visszautasította és alaptalannak is nevezte a Mazsihisz elnöke.

Hivatalba lépése óta Andrej Babiš cseh kormányfőt először látogatta meg Prágában Orbán Viktor, mivel szüksége van arra, hogy szorosan maga mellé állítsa a cseh szövetségesét a Visegrádi 4-ek lazuló kötelékében – számol be a vizitről a Radio Praha. A látogatásra egyébként csaknem azonnal azok után került sor, hogy a cseh külügyminisztérium törölte a magyarországi nagykövetségét a kiemelt képviseletek listájáról, amit pénzügyi problémákkal indokolnak. Úgy tudható – egészítenénk ki a hírt –, hogy az ankarait, a kijevit és a rómait is törölték erről a listáról. Orbán Viktor Miloš Zeman elnökkel is tárgyalt, aki megígérte neki: igyekszik megakadályozni a külügy lépését.

Orbán pukedlija Zeman cseh államfő előtt.

Vratislav Havrík, a Masaryk Egyetem uniós szakértője a két politikust összehasonlítva megállapította: mindketten pragmatikus szemléletűk, mindketten populisták, de emellett Orbán nacionalista is, Andrej Babišnak viszont nincs ideológiája. Most szükségük van egymásra, ellenben Babiš bármikor hátat fordíthat neki, ha már semmilyen érdeke sem fűződik hozzá, úgyhogy ez a barátság illékony.