Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halálra mérgezi Földünk vizeit a műanyagszemét

Halálra mérgezi Földünk vizeit a műanyagszemét
(Tudósítónktól)

Elképesztő mennyiségű műanyag lebeg a vízen a Csendes-óceán közepén, Hawaii és Kalifornia között. Az öt nyílt tengeri műanyag-felhalmozódási zóna közül a legnagyobb, a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) mérete becslések szerint kétszerese Texas és háromszorosa Franciaország területének. A környezetvédelmi kihívás sürgető megoldásában az ABB technológiáját alkalmazzák. (Nyitó képünk: Fotó: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0)

A holland By the Ocean we Unite (BTOWU) alapítvány által üzemeltett környezetvédelmi kutatóhajón, a Fantastikón, az ABB által szállított korszerű megoldások segítségével tanulmányozzák, mérik és készítenek jelentést az óceánban egyre nagyobb koncentrációban megjelenő műanyagszemétről. A közhasznú szervezet küldetése, hogy rávilágítson, milyen károkat okoz a világ óceánjaiba évente bekerülő több millió tonna műanyag.

Az alapítvány becslése szerint évente mintegy nyolcmilliárd, percenként 23 000 kiló műanyagszemét jut az óceánokba. A tengervízbe dobott műanyag azonnal rombolni kezdi a környezetet, és bejut a táplálékláncba. Adatok támasztják alá, hogy a tengeri élővilág több mint 200 faja lenyeli a műanyagot.

A probléma megoldását segíti, hogy az alapítvány hajóján az ABB Ability Marine Advisory System – OCTOPUS-t használják az üzemanyag-felhasználást és a működési hatásfokot legjobban kihasználó útvonalak megtervezéséhez. A szoftvert arra tervezték, hogy segítsen a személyzetnek az útvonalak megtervezésében, a kutatási eredmények adatainak bevitelében, valamint az időjárási viszonyok nyomon követésében Rotterdam (Hollandia), Franciaország, Belgium, Dánia, Dél-Anglia és a Csatorna-szigetek partjai mentén végzett kísérleti utak során.

Ezzel párhuzamosan az ABB Ability Marine Fleet Portal segítségével az alapítvány összegyűjti és elemzi a Fantastiko fedélzeti érzékelőinek adatait, amelyek nem csupán a hajó által érzékelt műanyaghulladék kiterjedését és jellemzőit tartalmazzák, hanem információkat is nyújtanak a hajóútról és a hajó útvonalán uralkodó időjárási viszonyokról. Az ABB Ability Marine Fleet Portalnak köszönhetően a Fantastiko kutatási munkája és legfontosabb megállapításai a nagyközönség számára közvetlenül is elérhetőek az alapítvány honlapján. A BTOWU közönsége nyomon követheti a hajós kutatási expedíciók helyzetét a honlapon keresztül, és tájékozódhat az expedíciók által talált műanyag részecskék típusairól.

Az Európai Parlament már megszavazta az egyszer használatos műanyagok, azon belül is a műanyag evőeszközök, tányérok, tisztítópálcikák és szívószálak teljes betiltását.

Az ABB technológiáit alkalmazó további környezetvédelmi expedíciók kidolgozása folyamatban van.