Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elektronikus oltáskönyvet vezetnek be Bécsben

Elektronikus oltáskönyvet vezetnek be Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Bécs is egyike annak a három osztrák tartománynak, ahol 2020-tól elsőként kezdik meg az átállást az elektronikus oltáskönyvre. Az új rendszer segítségével növelni lehet a lakosság beoltottságát, ugyanakkor elkerülhető, hogy valakit kétszer oltsanak be. Járvány esetén pedig az eddiginél hatékonyabban lehet reagálni. (Nyitó képünkön: a 0–6 éves korosztálynak papír alapú helyett már elektronikus oltáskönyve lesz © PID / Votava.)

Három osztrák tartományban, Bécsben, Alsó-Ausztriában és Stájerországban kezdik el bevezetni 2020-tól az elektronikus oltáskönyvet. Először a gyermek-, a házi- és a tisztiorvosok állnak át, majd 2021-től egész Ausztriában elkezdik kivezetni a papíralapú oltási dokumentumokat.

Az e-oltáskönyv az ELGA, az elektronikus egészségügyi akta része, amely helytől és időtől függetlenül teszi hozzáférhetővé az egészségügyi adatokat a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. Az elektronikus oltáskönyv bevezetésével hamarosan egy egész nemzedék, a 0-tól 6 évesek összes adata lesz majd digitálisan elérhető. A megvalósítása egyebek között az adatvédelem szavatolása miatt vesz ennyi időt igénybe – mondta el tudósítónknak Peter Hacker Bécs egészségügyi városi tanácsnoka.

A digitális oltáskönyv előnye, hogy a gyakori emlékeztetők révén javulhat a lakosság beoltottsága, illetve járvány esetén hatékony tud reagálni az egészségügy, mivel azonnal rendelkezésre állnak az adatok azokról, akik nincsenek beoltva, és veszélyezteti őket a járvány. A lakosság időt és pénzt takaríthat meg, mivel elkerülhető, hogy valakit tévedésből kétszer oltsanak be. Ez az egészségügy számára is megtakarítás, hiszen elkerülhetők a felesleges (esetenként akár az egészséget is veszélyeztető) injekciók. Nem kell újabb tetanusz-oltást kapnia annak, akit, mondjuk, megharapott egy kutya, viszont már részesült ilyen oltásban egyéb sérülés miatt.

Az e-oltáskönyvhöz központi oltás-nyilvántartó is tartozik majd, amelyet a tartományi tisztiorvosi hivatalok is elérnek.