Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitális egységes piac: hétfőtől érvényesek a határok nélküli online vásárlás szabályai

Digitális egységes piac: hétfőtől érvényesek a határok nélküli online vásárlás szabályai
Infovilág

Az Európai Unió egész területén 2018. december 3-án érvénybe lép az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben. Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy elutasítja bankkártyájukat – csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak.

Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, a rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.
 
Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke, Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos és Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a rendelet hatálybalépése alkalmából közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozza, hogy a korlátok nélküli Európa az online vásárlás előtt álló akadályok felszámolását is jelenti, ezért az indokolatlanul bevezetett területi alapú korlátozások megszüntetése alapvető fontosságú lépés, amely mindenki számára valóra váltja a digitális egységes piacot.

Az EU 500 millió euró összegű támogatási hitelt nyújt Ukrajnának
 
Az Európai Bizottság ma jóváhagyta az Ukrajnának nyújtandó új, makroszintű pénzügyi támogatási program első, 500 millió euró összegű kifizetését. Ezzel a kifizetéssel az EU által 2014 óta Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás teljes összege eléri a 3,3 milliárd eurót.
 
Az Európai Parlament és a Tanács által 2018 júliusában jóváhagyott új támogatási program, amelynek keretében legfeljebb 1 milliárd euró áll rendelkezésre, hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna fedezni tudja finanszírozási igényeit, és támogatja egy széles körű strukturális reformprogram végrehajtását. A program keretében alacsony kamatozású, hosszú lejáratú hiteleket nyújt az EU Ukrajnának az egyetértési megállapodásban elfogadott konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásának függvényében. A program szerinti első kifizetés feltételéül szabott szakpolitikai kötelezettségvállalásokat teljesítette Ukrajna azáltal, hogy fontos intézkedéseket hozott a többi között a korrupció elleni küzdelem erősítése végett.

Uniós költségvetés, 2019: a Bizottság új javaslatot terjesztett elő
 
Az Európai Parlament és a Tanács közötti tárgyalások fényében az Európai Bizottság ma újabb javaslatot terjesztett elő a 2019-re szóló EU-költségvetés tervezetére vonatkozóan. Az új javaslat 165 milliárd euró összegű kötelezettségvállalást és 148 milliárd euró összegű kifizetést irányoz elő, összhangban a 2018 novemberében, az egyeztetési időszak során a Tanács és a Parlament között folytatott megbeszélésekkel. A cél az, hogy a költségvetés Európában és Európán kívül egyaránt segítse a gazdasági növekedés, a szolidaritás és a biztonság térnyerését. Javaslatában a Bizottság arra törekszik, hogy áthidalja a Tanács és a Parlament álláspontja közötti ellentéteket, segítve, hogy az Európai Unió továbbra is képes legyen beruházni a növekedésbe, a munkahely-teremtésbe, a kutatásba, az innovációba, valamint a diákok és a fiatalok jövőjébe.

Európai moziéjszaka: ingyenes moziestek az EU 34 városában – Budapesten is

December 3–7. között első alkalommal kerül sor az „európai moziéjszaka” rendezvénysorozatra az EU 27 tagállamában. Az európai audiovizuális ágazatnak az elmúlt 27 évben támogatást nyújtó Kreatív Európa MEDIA programban elindított kezdeményezés arra irányul, hogy az európai filmek gazdagságának bemutatása révén közelebb hozza Európát az emberekhez.

A kezdeményezésben részt vevő 34 mozi egy-egy estet szentel annak, hogy ingyenesen vetítse a MEDIA program által támogatott 21 film egyikét. Közöttük a „Hidegháború”, az „Egy szent szarvas meggyilkolása”, a „Lány” és a „Határeset” című híres külföldi alkotás mellett Enyedi Ildikó „Testről és lélekről” című filmje is szerepel. A filmeket a helyi mozik választották ki, hogy programjukat sokszínű közönségük érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazíthassák. Mindenhol az Europa Cinemas hálózatba tartozó rangos mozik szolgálnak helyszínül, a koordinációról pedig a Kreatív Európa MEDIA program és az ARTE televíziós csatorna gondoskodik. A MEDIA egyik legfontosabb tevékenysége, hogy pénzügyi támogatást nyújt az európai filmek gyártási országon kívüli forgalmazásához. A program minden évben átlagosan több mint 400 film esetében járul hozzá ahhoz, hogy azokat egy másik európai ország közönsége is megtekinthesse.

A tervek szerint mintegy 50 filmvetítésre kerül sor, melyeken várhatóan több mint 7200 néző vesz majd részt. A vetítéseket rövid beszélgetés követi, amelynek során a filmkedvelők lehetőséget kapnak arra, hogy az alkotókkal és kritikusokkal megvitassák a filmeket. Az európai moziéjszaka alkalmából Magyarországon a budapesti Toldi moziba látogathatnak el a filmrajongók, ahol december 4-én este 8 órai kezdettel a világhírű svéd filmrendezőről, Ingmar Bergmanról készített „Bergman 100” című rendhagyó dokumentumfilmet tekinthetik meg, a filmvetítést követően pedig Gelencsér Gáborral és Murai Andrással, a „Bergman 100” című kötet szerkesztőivel beszélgethetnek majd.