Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tizenkétezer fiatal utazhatja be Európát – december 11-ig pályázhatnak a 18 évesek

Tizenkétezer fiatal utazhatja be Európát – december 11-ig pályázhatnak a 18 évesek Tizenkétezer fiatal utazhatja be Európát – december 11-ig pályázhatnak a 18 évesek Tizenkétezer fiatal utazhatja be Európát – december 11-ig pályázhatnak a 18 évesek
Infovilág

Második alkalommal az idén hirdet pályázatot az Európai Bizottság az utazni vágyó európai fiataloknak. Azok a 18 évesek, akik élni szeretnének a DiscoverEU kínálta lehetőséggel, mától december 11-én délig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra. Az uniós országok állampolgárai közül azok jelentkezhetnek, akik 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek. A sikeres jelentkezőknek 2019. április 15. és október 31. között nyílik majd lehetőségük az utazásra, legfeljebb 30 naposra.

Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük, ahol a regisztrációkor utazási tervüket is ismertetniük kell. A sikeres pályázókat a Bizottság az alapján választja ki, milyen válaszokat adnak hat kérdésre, melyek az európai kultúrával és sokféleséggel, az uniós ifjúsági kezdeményezésekkel, a közelgő európai parlamenti választásokkal, illetve a pályázattal kapcsolatosak. Az egyes uniós országok fiataljai olyan arányban jutnak majd utazási igazolványhoz, ahogyan az adott ország népessége arányul az EU teljes lakosságához. A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban, szintén 18 évesesekkel közösen utazhatnak, alapesetben vonattal, de esetenként más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetben – repülőgépet is. Így az EU távoli területein vagy szigetein élők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

A Bizottság ez alkalommal különösen a speciális szükségletű fiatalok részvételét ösztönzi. A speciális szükségletű pályázók esetében a Bizottság fedezni fogja az utazásukhoz szükséges különleges segítség (például kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya) biztosítása kapcsán a költségeket.
Az első DiscoverEU pályázatra Európa-szerte több mint 100 000 fiatal jelentkezett és 15 ezren utazhatták be Európát 2018 júliusa és októbere között. Magyarországról 3214-en pályáztak, közülük 287-en kaptak utazási igazolványt. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a 2021–27-es időszakban a kezdeményezés 700 millió euróval gazdálkodhasson. Ha az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a költségvetési javaslatot, 2021–27 között további 1,5 millió 18 évesnek nyílik majd lehetősége arra, hogy beutazza a kontinenst.