Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Malina Hedviget virággal fogadta a szlovák elnök

Malina Hedviget virággal fogadta a szlovák elnök
Farkas József György

Tizenkét év jogi küzdelmei után lezáródott Malina Hedvig szlovákiai magyar nő megtámadásának ügye. A nyitrai egyetem hallgatóját 2006-ban két suhanc verte meg azért, mert az utcán magyarul beszélt a mobiltelefonjába. A médiában közölt véres fotók láttán a lakosság jobb érzésű része felháborodott. Ám annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor röviddel az eset után Fico kormányfő és Kaliňák belügyminiszter (mára már egyikük sincs a posztján) azzal állt a kamerák elé, hogy a diáklány hazudott. A hosszú és szövevényes ügy során Malina Hedvig áttelepült Magyarországra, időközben férjhez ment egy Peter Žák nevű szlovák fiatalemberhez és két gyermeke is született, a pozsonyi igazságszolgáltatás pedig rábólintott, hogy a pert nálunk fejezzék be.

A hamis tanúzással vádolt Zsák Malina Hedvig ügyét november végén lezárták, egy napra rá pedig Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hivatalában fogadta a sokat szenvedett asszonyt. Az államfő egy videót is közzétett a találkozóról, amelyben bírálta a szlovák hatóságok eljárását az ügyben. Mint a pozsonyi ma7.sk internetes portál arról részletesen beszámolt, az elnök aláhúzta, hogy olyan rendőrségre van szükség, amelynek működésébe nem szólnak bele a politikusok, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő.

„Ma találkoztam Zsák Malina Hedvig asszonnyal. Sajnos meg kell állapítanom: ez az eset szomorú példája annak, hogy az állam kudarcot vallott az egyik legalapvetőbb feladata, az igazságszolgáltatás biztosításában. Tizenkét évig tartó nyomozást követően nehéz az igazságról beszélni. Főleg azután, hogy Zsák Malina Hedvig évekig politikai támadások célpontja volt és megaláztatásban részesült, amiért a belügyminisztérium és a rendőrség korábbi vezetése felelős. Nem akarok ebben az ügyben sem bíróként, sem ügyvédként, sem vádlóként fellépni. Ez nem az elnök feladata. Az ügyet most a magyarországi ügyészségnek sikerült lezárnia. Ha bűncselekmény gyanúja vetődik fel, annak kivizsgálása nem válhat politikai viták tárgyává, az ügy megoldása pedig nem függhet attól, hogy az emberek egy diáklány vagy egy miniszter szavának hisznek-e inkább. Elsősorban olyan rendőrségre van szükségünk, amelynek a munkájába nem avatkoznak be a politikusok, és nem keltik azt a gyanút, hogy a bűnüldöző szervek az ő megrendelésükre dolgoznak. Azért, hogy többé soha ne ismétlődhessen meg a Malina Hedvigéhez hasonló eset” – szögezte le végül Kiska elnök.

https://ma7.sk/kozelet/aktualis/kiska-fogadta-malina-hedviget-video