Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Építőipar: a túlfűtöttség nem minden

Építőipar: a túlfűtöttség nem minden
Opten-információ

Ősszel sem lassítanak az építőipari vállalkozók: csaknem harmadával több az új, mint a megszűnő cég, ami már a 2000-es évek elején regisztrált növekedési arányokat idézi.

Ez év októberében 423 építőipari céget alapítottak és 326-ot töröltek, ezzel a hazai ágazatok közül egyedülállóan már egy éve folyamatosan növekszik az ágazat cégeinek a száma; a hónap végén 51 ezer körül járt, ami bár csak 1,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél, de ezt eredményt folyamatos növekedéssel sikerült elérnie az ágazatnak a folyamatosan zsugorodó hazai cégvilágban.

Az ágazatban az egyéni vállalkozók száma ennél is jobban növekszik: az idén október végéig 9100 építőipari egyéni vállalkozó kezdte meg tevékenységét, miáltal a működő egyéni vállalkozók száma meghaladja a 45 ezret.

A növekedési számok egyértelműen az építőipari termelés növekedésének lendületéből fakadnak. Szeptemberben az építőipari termelés negyedével haladta meg az egy évvel azelőtti értéket, és az év minden hónapjában hasonló növekedést regisztrált a statisztikai hivatal.

A nagy keresletet nem tudja kiszolgálni teljes egészében az ágazat fejlődése: egy év alatt 9,9 százalékos árnövekedést produkált, ami a túlfűtöttség egyértelmű jele. Ez viszont különösen veszélyes lehet, ha hozzávesszük, hogy a szektor jó része likviditási problémákkal küzd. A kormányzati ösztönzők esetleges csökkenése, netán globális gazdasági hullámvölgy könnyen kártyavárként döntheti össze a szereplők nagy részét.

Októberben 690 cég ellen indult valamilyen végrehajtási eljárás, tehát egyes cégek még ebben a túlfűtött környezetben sem tudnak megfelelő anyagi háttérrel működni.

A cégek negyede még mindig felszámolással szűnik meg a kifizetetlen számlákból adódóan. A szállítási láncból kieső, tartozásokat hátrahagyó cégek pedig sok partnercéget is veszélyeztetnek környezetükben.

A törölt cégek sokszor új formában szinte azonnal piacra lépnek. Az új szereplők négyötöde valamilyen módon előző céghez köthető. A cégek cserélődése tehát inkább csak technikai jellegű, semmint valódi megtisztulás.