Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Épül az ötödik krízisszállő nőknek Bécsben

Épül az ötödik krízisszállő nőknek Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Az osztrák főváros újabb, ötven személyes védett házat épít bántalmazott nők és gyermekeik számára: 2022-től így városszerte már öt krízisszállón találhatnak menedéket a családon belüli erőszak elől menekülő bécsi nők. (A nyitó képen: a Bécsi Városházára is kitűzték a nők elleni erőszak elutasítását jelképező zászlót / © PID / David Bohmann)

„Azért van szükség Bécsben egy újabb krízisszállóra, mert 2027-re várhatóan kétmillió lakosa lesz a városnak és ki akarjuk bővíteni a bántalmazott nők védelmét szolgáló hálózatot" – magyarázta Kathrin Gaál nőügyekért és lakásépítésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét. Az osztrák fővárosban így 2022-re összesen 225 hely áll majd a párkapcsolati, illetve családon belüli erőszak elől menekülő nők rendelkezésére, amivel Bécs jóval túlteljesíti az Európa Tanács irányelvét.

Bécsben jelenleg négy krízisszállás működik összesen 175 személy számára, ahol tavaly összesen 624 nő és 640 gyerek talált menedéket. A város által üzemeltetett segélyvonalat 6749-en hívták a múlt évben, személyesen 1147-en, e-mailben pedig 1660-an kértek tanácsot és segítséget.

Az osztrák fővárosban éppen 40 éve, 1978-ban kezdte meg működését az első krízisszállás, majd 2002-ben nyitott meg a negyedik. Fennállásuk óta a négy intézményben összesen 17 371 nőnek és 17 071 gyereknek nyújtottak segítséget, hogy kiszabaduljanak a bántalmazó kapcsolatból. Az ötödik krízisszállást várhatóan 2020-ban kezdik építeni és 2022-re készül el.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy évtizedben nők és gyerekek ezreinek tudtunk segíteni, hogy ki tudjanak lépni a bántalmazó kapcsolatból. A családon belüli erőszak elleni küzdelem fontos része azonban a nők anyagi függetlenségéért és valódi egyenjogúságáért való harc. Minél önállóbb és öntudatosabb ugyanis egy nő, annál sikeresebben tud megszabadulni egy bántalmazó kapcsolattól" – magyarázza Martina Ludwig-Faymann, a Wiener Frauenhäuser elnöke.

A negyvenedik jubileum alkalmából jótékonysági estet is tartottak, amelynek teljes bevételével egy olyan kezdeményezést támogatnak, amely a krízisszállók lakóinak ad jogi képviseletet például a válás esetén.

Kathrin Gaál nőügyekért és lakásépítésért felelős városi tanácsnok a Wiener Frauenhäuser jótékonysági estjén (© PID / David Bohmann)

Címkék