Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zenei csemegét hoz a mikulás

Zenei csemegét hoz a mikulás
Tóth Tibor

December 5-én világhírű közreműködők teszik különlegessé a Nemzeti Filharmonikusok előadását, amelyen bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel. A koncert karmestere Ton Koopman holland orgonaművész, aki a régizene hiteles megszólaltatásának világszerte legismertebb vezéralakja. Mozart, Hadyn és Beethoven darabjait a másik vendégművész, Tarkövi Gábor a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitásának, a Karajan Akadémia tanárának hiteles tolmácsolásában hallhatók.  (Nyitó képünk: Hrotkó Bálint @MNF)

Ton Koopman holland orgonaművész

A három mű, melyet meghallgathatnak a koncertre látogatók, Mozart, Haydn és Beethoven egy-egy különleges darabja. Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19. szimfóniáját, amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami azért is figyelemreméltó, mert egyidős a híres Heiligenstadti végrendelettel, amelyben a zeneszerző, tudomásul véve megakadályozhatatlan siketülését, elbúcsúzik a világtól.

A három bécsi klasszikus mű két világhírű vendégművész részvételével hallható december 5-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Műsoron: Mozart Esz-dúr szimfónia K. 132; Haydn Esz-dúr trombitaverseny; Beethoven II. szimfónia (D-dúr), op. 36.