Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szabadság-szabadság: kivette már az ideit?

Szabadság-szabadság: kivette már az ideit? Szabadság-szabadság: kivette már az ideit? Szabadság-szabadság: kivette már az ideit?
Varga Péter

A Munkatörvénykönyv (Mt.) rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idén esedékes szabadságát – figyelmeztet a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. szakembere. Csakhogy a jelek szerint számos cég a nagy munkaerőhiány miatt aligha lesz képes erre.

A főszabálytól leggyakrabban az életkor után járó pótszabadság kiadása kapcsán tud eltérni a munkaadó, arra ugyanis egészen a következő év december 31-ig lehetősége van. A pótszabadság 1–10 nap lehet kortól függően, ezért főként az idős munkavállalók esetében kínál mozgásteret. A pótszabadság átviteléről a feleknek még az adott naptári évben írásban is meg kell állapodniuk.

Szintén érezhető könnyítés, hogy a tárgyév végén megkezdett szabadság 5 munkanap erejéig a következő évre is átnyúlhat. Ha tehát valaki már az idén december 28-án, pénteken szabadságra megy, még a 2018-i szabadsága terhére egészen január 8-ig pihenhet, ha a szabadságát közben nem szakítja meg. Azon munkavállalók esetében, akik az év utolsó negyedévben kezdték munkaviszonyukat, az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-éig adható ki.

Még így is előfordulhat, hogy a munkavállaló akadályoztatása – leggyakrabban betegség, gyesről visszatérés – miatt nem tudja az előírt időszakban kivenni a szabadságát. Ilyen esetben az ok megszűnését követő 60 napon belül ki kell adni.

A munkavállaló az éves szabadságkeretéből hét munkanappal szabadon rendelkezhet. Ezt a keretet a munkáltató – a munkaviszony első három hónapját követően – köteles legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni, ha a munkavállaló a kérést legalább 15 nappal előtte jelezte. Ugyanígy a munkáltatónak is jeleznie kell, ha a munkavállalót szabadságra kívánja küldeni.

A „15 napos szabály” miatt tehát a gyakorlatban immár alig két hete maradt a cégeknek arra, hogy kiderítsék, dolgozóik hol tartanak az idei szabadságuk felhasználásában, kivételében, és eszerint intézkedjenek a szabadságolásról.

Sajnos rendszeresen előfordul, hogy egy-egy munkáltató a jogszabályi előírás ellenére sem képes szabadságra engedni a dolgozóját. Tudniuk kell azonban, hogy a természetben ki nem adott szabadság nem vész el, kiadását a munkatársak a munkaviszony tartama alatt később is követelhetik. Igaz, a szabadság pénzben ilyen esetben sem váltható meg – legföljebb a munkaviszony megszűnése esetén.