Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Atlantic Press egyedülálló ötlete: regénypályázat nőknek

Az Atlantic Press egyedülálló ötlete: regénypályázat nőknek
Ágoston Enikö

Két, gyermekkori traumával küzdő fiatal története nyerte el az Atlantic Press Kiadó szakmai zsűrijének elismerését; Ákody Zsuzsa Lélekrablók című regénye lett az első a kiadó női regénypályázatán. A Lélekrablók már a november 27-i megjelenése előtt megjelent a Bookline előjegyzési sikerlistáján. A traumákat feldolgozó regény sikeréhez nagy reményeket fűz az Atlantic Press Kiadó vezetősége.

A még februárban meghirdetett pályázatra augusztus végéig lehetett kéziratot küldeni és október 28-án értesítették a díjazottakat az eredményről. A díjakat Bokor Pál, az Atlantic Press Kiadó vezetője és Fábián Janka adta át.

A pályázatra 286 érvényes pályamunka érkezett, amelyből tizenhatot díjaztak oklevéllel. Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművésznő olvasott fel részleteket a kiemelt kéziratokból a pesti, Andrássy úti Magnet Közösségi Házban. A tizenhat szerző különféle műfajú és különböző országokban játszódó regényekkel pályázott. A második és harmadik helyezett, Czipó Petra Egy augusztusi nap és Bökös Borbála Chiara című regényével szintén számíthat könyvének jövő évi megjelenésére, miként az abszolút győztes műve máris olvasható.

Az Atlantic Press még tizenhárom szerző kéziratai között talált kiadásra érdemeseket, ám csak később dönt a sorsukról.

A pályázat bíráló bizottságának tagja volt Iván Katalin Aranytoll-életműdíjas újságíró, Havas Katalin, a Szabó Ervin Könyvtár könyvtárosa, Bedő István, az Olvass Bele portál főszerkesztője, Dézsi Ibolya, az Atlantic Press Kiadó vezető munkatársa, valamint a történelmi regényei okán népszerű Fábián Janka írónő. Érdeklődésemre Fábián Janka elmondta: az ő regényírói karrierje sem indult könnyen, ezért is fontos számára, hogy a kezdő írók lehetőséget kapjanak tehetségük felmutatására. Az első szűrő után huszonöt kézirat jutott el hozzá, amelyet próbált gyorsolvasással feldolgozni, aztán föladta, és belefeledkezett a történetekbe. Hangoztatta: sokat gazdagodott és tanult a pályamunkákból a zsűrizés alkalmával.

Az Atlantic Press Könyvkiadó legközelebb a férfiak számára kíván pályázatot kiírni. Urak, munkára föl!

A mostani nyertesek

Ákody Zsuzsa: Lélekrablók; Bökös Borbála: Chiara; Czipó Petra: Egy augusztusi nap;   Egri Zsanna: Sivatagi tánc; Kritina Calu: Tükörképek; Harkály Piroska: Pillangótánc; Helena Ladisla: Villámok Endréd felett; Szépvölgyi Dia: Eszter könyve; Kovács Liliána: Sötétségből kiút; Lajta Erika: Még a szerelem sem…; Makkai-Flóra Ágnes: Fő u. 4. ; Markovics Radmilla: Generációk küzdelme; Almási Márta: Lila plüss, mélykék díszítéssel; Pataki Eszter: Párterápia; Pápay Aranka: Évgyűrűk színei; Serbakov-Kovácsfi Emese: Eleonóra naplója.