Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

CEU-rektor: Orbán a felelős a magyar felsőoktatás szétveréséért

CEU-rektor: Orbán a felelős a magyar felsőoktatás szétveréséért CEU-rektor: Orbán a felelős a magyar felsőoktatás szétveréséért

Elsőként a Hungarian Spectrum számolt be a nemzetközi sajtóban Randolph L. Braham közép-európai, de mindenekelőtt magyar gyökerű holokausztkutató haláláról. Az Erdélyből származó, a szovjet frontot megjárt és börtönből kiszöktetett (eredeti nevén: Ábrahám Lajos) Braham az a világhírű kutató, aki visszaadta az Orbán-kormánynak a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjét, látva a történelemhamisítást a Horthy-korszak tisztára mosásában. 

Braham professzor legismertebb, hétkötetes műve a 2001–14 között elkészült és megjelent monográfiája, „A népirtás politikája: Holokauszt Magyarországon”. Életének századik esztendeje felé közeledve is tiltakozott a Sorsok Háza terve ellen. A Hungarian Spectrum Heiszler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének búcsúlevelét is közli angolul, amelynek egyik mondata így szól: „Jót akart, nekünk akart jót és igaza volt, az a jó nekünk, ha tisztán láthatunk.”

Olvasóink figyelmébe ajánljuk V. Bálint Éva interjúját Braham professzorral, aki tavaly októberben járt legutóbb hazánkban.

A brit Sunday Expressből megtudjuk, hogy az Európai Bizottság egyik alelnöke, Jyrki Katainen, volt finn kormányfő következetesen szorgalmazza, hogy vonják meg hazánktól az uniós pénzeket mindaddig, amíg a magyar kormány nem tesz eleget a jogállam uniós elvárásainak. Orbán Viktorra minden eddiginél erősebb nyomást kell gyakorolni. A 7-es cikkelyre vonatkozó szeptemberi döntés részleteit ismertetve a cikk arra is utal: súlyosbította azóta hazánk megítélését az, hogy Trump kirúgott stratégája, Steve Bannon, aki új euro-szkeptikus koalíción dolgozik, jó barátságba keveredett a magyar kormányfővel és mozgalmának székhelyét Budapesten el tudná képzelni.

Szakadni fog a kelet-európai szénpárti koalíció? – kérdi a ClimateChangeNews portál, amely egy nemrégi, hazánkra vonatkozó exkluzív riportból indul ki. Botos Barbara helyettes államtitkár nyilatkozata szerint ugyanis Magyarország 2030-ig bezárja utolsó szénbányáját, és alternatív energiaforrásokra építi energiaellátását. Márpedig köztudott, hogy a kelet-európai országok ellenzik a klímaváltozás miatti egyre szigorodó kvótákat, és ragaszkodnak a hagyományos energiatermeléshez. A Visegrádi Négyek közül Lengyelországban is töredezni látszik az eddigi ellenkezés – erre a Marshall-szigeteken múlt héten rendezett konferencián derült fény, amely előkészíti az ENSZ nemzetközi klímakonferenciáját Katowicében. Erre készülve, az Európai Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra hosszú távú, a globális felmelegedést megakadályozandó stratégiáját.

Sok helyen, így a France 24 oldalain is beszámolnak a CEU megmaradásért szervezett tüntetésről. Idézik a kormány állításait, amelyek szerint nem felel meg a tavaly elfogadott törvényi előírásoknak a CEU, mivel nem folyik az anyaföldön párhuzamos egyetemi oktatás. A Deutsche Welle ennek kapcsán a kormányzati szóvivőt idézi, aki szerint csak „Patyomkin kampusz”, és nem valódi egyetem működik az Egyesült Államokban. Ez vezetett a többi között az Európai Unió kötelezettségszegési eljárásának a megkezdéséhez is. Orbán az egyetemet a liberalizmus ellenséges bástyájának tekinti. Michael Ignatieff, a CEU rektora azt nyilatkozta, hogy az Orbánnak írt levében felhívta a kormányfő figyelmét arra a felelősségre, amely őt terheli az egyetem szétverése után a magyar felsőoktatást kritikus állapotát előidézve.

A magyar Sallói Dániel amerikai futballkarrierjéről készített nagy riportot a KansasCity helyi lap, miután négy évvel az Amerikába érkezése után a Kansas City Akadémia és a szezon aranylábú góllövője lett. A szintén hírnevet szerzett, ám már az Egyesült Államokban született Vermes Péter labdarúgóedző Sallóit nemcsak saját, de Kansas City csapata neveltjének tekinti. A csapatát az amerikai profi liga nyugati főcsoportdöntőjébe juttató fiatal sportolót zavarja, ha nem tekintik ottani játékosnak. Interjújában hangsúlyozza: hazai (azaz kansasi) játékosnak tartja magát.