Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Randolph L. Braham (1922–2018)

Randolph L. Braham (1922–2018)
Prof. dr. Szita Szabolcs

Pótolhatatlan veszteség érte a tudományt: kilencvenhatodik életévében elhunyt Randolph L. Braham professzor, aki a holokauszt európai, különös tekintettel pedig magyarországi történetének kutatásában, feldolgozásában kiemelkedő teljesítményt ért el. Hatalmas örökséget hagyott ránk. (A nyitó képen: Braham professzor előadást tart a Carl Lutz Társaság rendezvényén; foto: wordpress.com.)

A New Yorkban alkotó tudós a tudományos igazság elkötelezett harcosa volt, írásaiban és előadásaiban mindenkor a tényekre alapozott. A tényekből kiindulva, építkezve dolgozott, következetesen fellépett a történelem meghamisítása ellen. Minden manipulációs kísérletet megvizsgált és határozottan elutasított.  Tudományos művei a magyar holokauszt legalaposabb és legjelentősebb történetírói teljesítményét jelenítik meg. Nem túlzás, hogy ezeket generációk fogják alapműként használni. Fontos, hogy számos monográfiája, sokféle publikációja magyar nyelven is megjelent, elérhető.

Randolph L. Braham 1922-ben Bukarestben született, majd a család az erdélyi kisvárosba, Désbe költözött. A második bécsi döntéssel a települést visszacsatolták Magyarországhoz. Szüleit, testvéreit és rokonait 1944 nyarán tehervagonban deportálták, megölték. Abban az időben Ukrajnában a magyar honvédség behívására gyötrelmes kisegítő munkaszolgálatot teljesített, ahonnan több társával megszökött. Egy magyar család befogadta, sikerrel elbujtatta. A folytatás 1945-ben szovjet hadifogság volt. Innen egy zsidó elhárító tiszt révén szabadult, elvergődött Ausztriába, onnan érte el Németország amerikaiak által megszállt övezetét.

Életének meghatározó fordulata volt, hogy 1948-ban kijutott az Amerikai Egyesült Államokba. Szorgalmasan tanult, dolgozott, a következő évtizedekben hatvannál több könyvet és több száz tanulmányt írt. Érdeklődésének és publikációinak központjába az 1980-as évektől a magyar holokauszt került. Angolul és magyarul megjelent monográfiai, enciklopédiái, bibliográfiái Európa-szerte a tudományos építkezésben, az oktatásban és a nevelésben hasznosulnak.  

A magyar tudomány fejlődését az utóbbi évtizedekben kiemelkedő figyelemmel kísérte. Többször járt Magyarországon. A hazai közönségnek budapesti és vidéki előadásaiban szívesen adott számot új kutatási eredményeiről. Nem felejthető, hogy a J. és O. Winter Fund vezetőjeként tartósan gondot fordított a magyar diákok kutatásainak támogatására is.

Emlékét megőrizzük.