Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rendezvényszervezők: csökkenő cégszám, bővülő árbevétel

Rendezvényszervezők: csökkenő cégszám, bővülő árbevétel Rendezvényszervezők: csökkenő cégszám, bővülő árbevétel Rendezvényszervezők: csökkenő cégszám, bővülő árbevétel
Opten-információ

Három év, 2015 óta folyamatosan olvad a magyarországi rendezvényszervező cégek száma, ellenben összárbevételük emelkedése évek óta töretlen – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Fesztiválok, esküvők, konferenciák, termékbemutatók: mind olyan események, melyeknek professzionális lebonyolításához szívesen vesznek igénybe külső szolgáltatót a megrendelők. Jelenleg 2452 vállalkozás kínál ilyen szolgáltatást, számuk 2015-ben még 2560 volt. Árbevétel tekintetében a vizsgált időszak első évében 2013-ban 59 milliárd forintot értek el az ágazat szereplői, míg tavaly ez az érték meghaladta a 102 milliárd forintot. Jó üzlet tehát a rendezvényszervezés.

A cégfluktuációs index (CFI) ágazati vizsgálata rámutat azonban arra is, hogy nem mindenki találta meg számítását a piacon. A turbulencia az országos értékek közelében van, ami azt jelenti, hogy a működő cégekhez képest viszonylag magas az új és a megszűnő, illetve a piacról kivonuló vállalkozások aránya. Az új cégalakulások mellett hasonló számban tűntek el, vagy váltottak profilt a rendezvényszervező vállalkozások.

A létszámadatok vizsgálatából nem érzékelhető a más ágazatokat sújtó munkaerőhiány. Jelenleg ezernél is többen dolgoznak a szektorban, mint 2013-ban. A növekedés egy 2016–17-i megtorpanást leszámítva folyamatos volt.

A végrehajtások száma 2013–15 között csökkent, 2016–18 között ismét növekedésnek indult, ami a fizetési fegyelem lazulása mellett, az egyes piaci szereplők tőkehiányára utalhat.

Meglepő eredményt mutat a szektor uniós pályázatokból részesedése. Annak ellenére, hogy a hazai vállalkozások számára létrehozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és annak Pest megyére vonatkozó tükörpályázatai (VEKOP) deklaráltan elsősorban a klasszikus gyártási tevékenységet végző cégeket kívánta támogatni, a hazai rendezvényszervezők a vizsgált időszakban több mint 14 milliárd forint támogatást nyertek el. Ez mindenképpen szerepet játszott a szektor kedvező pénzügyi mutatóinak elérésében – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.