Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hazugsággal vádolja Kijev a magyar külügyminisztériumot – nem csitul a Gruevszki-ügy és a Soros-ellenesség

Hazugsággal vádolja Kijev a magyar külügyminisztériumot – nem csitul a Gruevszki-ügy és a Soros-ellenesség Hazugsággal vádolja Kijev a magyar külügyminisztériumot – nem csitul a Gruevszki-ügy és a Soros-ellenesség Hazugsággal vádolja Kijev a magyar külügyminisztériumot – nem csitul a Gruevszki-ügy és a Soros-ellenesség

Rekord sebességgel, mindössze tíz nap alatt befogadta a magyar kormány Nikola Gruevszki politikaimenedék-kérelmét – írja a Neue Zürcher Zeitung. Orbán kritikusai úgy tudják, hogy egyenesen a volt macedón kormányfő barátjától jött az utasítás a befogadásra. Kétéves büntetésének múlt heti megkezdése előtt érkezett Gruevszki hazánkba magyar diplomaták segítségével.

Általában hónapokat kell várni egy ilyen kérelem elbírálására és 2017-ben a kérelmezők mindössze 3%-a kapott menekültistátuszt – nyilatkozták az újságnak magyar jogvédő szervezetek. A macedón igazságügyi miniszter külön hangsúlyozta: annak ellenére kérik az ex-kormányfő kiadatását, hogy az már bejelentette kérelmének pozitív elbírálását. Ugyanakkor egyre gyanúsabb, hogy miért nem tudták – talán nem is akarták – megakadályozni Gruevszki szökését, és miért csak két nappal azután, hogy a hatóságok tudomására jutott az ügy, adtak ki nemzetközi körözést ellene. Másrészről az, hogy Magyarországon menedékjogot kapott, az unió arculcsapása is egyben. Brüsszeltől ugyanis számtalan kritikát kapott a macedón igazságügyi rendszer, ám hasztalan. Minden az illiberális demokráciát hirdető Orbán szája íze szerint alakult, ami azt is jelenti, hiába hozták létre a Rendkívüli Ügyészséget, az képtelen lesz az igazságot kideríteni Gruevszki-ügyben. 

A Reuters Johannes Hahn twitter-–üzenetét idézi, amelyben az unió bővítéséért felelős biztos számon kéri Orbán Viktoron, miért fogadta be Nikola Gruevszkit. Konkrét tényekkel alátámasztott magyarázatot követel a magyar kormányfőtől. Macedónia még 2005-ben kérte felvételét az unióba, de még el sem kezdődtek a csatlakozási tárgyalások. 

A The Guardian nyomon követi Steve Bannon Mozgalmát, amit még július közepén Londonban indított útjára egy hatórás vacsora alkalmával. Trump elnök kirúgott nemzetbiztonsági stratégája, aki visszament a szélsőjobbosnak tekinthető Breitbart Newshoz szerkesztőnek, az uniós választásokig egy szélsőjobbos európai koalíciót akar létrehozni. Az Új populizmus címmel megjelent cikkből kiderül: egyelőre vonakodnak a vacsora részvevői attól, hogy a Mozgalom aktivistái legyenek. A Mayfair környéki hotelben szervezett titkos vacsorán gyakorlatilag csak a svéd Mischaël Modrikamennek sikerült pártját meggyőzni arról, hogy csatlakozzék Steve Bannon Mozgalmához. A brit Nigel Farage sem kötelezte még el magát, és a francia szélsőjobbot vezető Marine Le Pen azért határolódott el, mert nem vette jó néven az amerikaiak beavatkozását a francia választásokba. Steve Bannon nem titkolja ugyan, hogy nagyon közel áll hozzá Orbán Viktor, de egyelőre nincs jele annak, hogy a magyar politikus részt venne a Mozgalomban – derül ki Paul Lewis írásából. 

Hazugsággal vádolja a magyar külügyminisztériumot az ukrán külügyi államtitkár – írja az orosz nyelvű ukrán Vésztyi. Behívták ugyanis a Kijevbe akkreditált magyar nagykövetet, akinek a demarsként megnevezett szigorú figyelmeztetést adtak át Orbán Viktor Ukrajnára vonatkozó destruktív kijelentései miatt. Arra kérték ebben a demarsban a magyar kormányfőt, hogy ne avatkozzék be Ukrajna belügyeibe. Vaszil Bodnar külügyi államtitkár a Facebookon tette közzé ezt a közleményét, amelyben még azt is állította, hogy Magyarország viselkedése egyre jobban hasonlít az oroszokéra, és sajnálatos, hogy a kijevi új magyar nagykövet orosz propaganda-módszerekkel kezdte meg ottani működését, melynek eredménye: nem meghívták egy beszélgetésre, hanem behívták egy figyelmeztetésre.

Az arab Al Jazeera csaknem 30 perces műsorban számol be a magyar fiatalokat megfertőző szélsőjobb ideológia terjedéséről. A magyar kormányt is szélsőjobbosként bélyegzi meg, értékelve a menekülttörvényét és például a Soros-gyűlöletét. Két fiú életét nyomon követve jut el a riport addig, hogy az 1930-as évek gyűlöletmozgalma újraéled, és a neonáci fiatalok egyre nagyobb számban csatlakoznak a Betyársereghez, mert gyűlölik az idegeneket és a ’fake news’ jelenséggel nem tudnak mit kezdeni. Miközben a média a kormány irányítása alatt áll – mutat rá a cikk is az ellentmondásra.

Erdogan török elnök Ankarában tartott beszédében kijelentette, hogy Soros György pénzelte azokat a tüntetőket Isztambulban, akik 2013-ban tiltakoztak a Gezi park fáinak kivágása és az oda tervezett létesítmények megépítése ellen – számol be az eseményről az orosz TASZSZ hírügynökség. A török elnök szerint Soros György milliárdos arra fordítja a pénzét, hogy megossza a nemzeteket és romba döntse a kormányokat.