Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Freddie Mercury-emlékest a pesti Pólusban

Freddie Mercury-emlékest a pesti Pólusban
(Tudósítónktól)

November 23-án, pénteken este a Budapest XV. kerületi Pólus Moziban emlékesten tisztelegnek rajongói Freddie Mercury előtt, egy nappal a világsztár halálának évfordulója előtt. Vetítik a Queen-együttesnek a Hammersmith Odeonban tartott 1975-i koncertjét, az együttes korai időszakát bemutató feliratos dokumentumfilmet és ráadásként a legendás 1985-i Live Aid-koncert felvételét is.

Különösen fontos és mozgalmas év volt az 1975. a Queen-együttes történetében. Akkor, októberben jelent meg az összes addigi slágerlista-rekordot megdöntő „Bohemian Rhapsody”, majd a platinalemezzé vált „A Night of the Opera” album, karácsony estéjén pedig a londoni Hammersmith Odeonban adtak Queen-ék telt házas koncertet, amit élőben közvetített a BBC televízió. A Hammersmith-beli koncert a fiatal zenekar addigi karrierjének csúcspontja volt: tucatnyi kamera rögzítette, ahogy kirobbanó formában előadják a többi közt a Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive, a Now I'm Here című dalaikat. A felvétel különlegessége, hogy azon az estén rögzítették első alkalommal a friss slágerlista-vezető Bohemian Rhapsody koncert-verzióját. A koncert és az album sikere új szintre emelte az együttest, és nagy lendületet adott neki, hogy a világ egyik legkeresettebb rockbandájává váljék a következő évtizedekben.

A koncertről készült mozifilm november 23-án este digitálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal látható-hallható a rákospalotai Pólus mozi nagytermében. A 65 perces koncertfilm előtt egy 25 perces, magyar feliratos dokumentumfilmet is vetítenek, amely különleges archív felvételekkel és interjúkkal mutatja be az együttes történetének legkorábbi szakaszát. Ebben a kísérőfilmben feltűnnek a Queen legelső videói 1973-ból (Keep Yourself és Liar), kiadatlan interjúk Freddie Mercuryval és a zenekartagokkal, részletek az 1974-i Live at The Rainbow és 1976-i Hyde Park-i koncertről, valamint a Bohemian Rhapsody első demójának, majd stúdiófelvételének készítéséről.

Az „A Night in Bohemia - Live at Hammersmith Odeon 1975” koncertfilm után a Pólusban bónuszként levetítik a Queen legendássá vált 1985-i Live Aid koncertjének digitálisan felújított felvételét is, amelyet rövidsége ellenére számos szakújságíró minden idők egyik legjobb rockkoncertjének nevezett. A felvétel először látható mozivásznon Magyarországon. Kiemelt kísérőprogramként a mozi előterében relikvia-kiállítást szervez a Hungarian Queen Fan Club.

A Hammersmith-koncertfilmet az évforduló alkalmából hazai mozik is műsorukra tűzik a Pannonia Entertainment forgalmazásában.