Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jól működött megszüntették – helyreállítandó a hazai természet- és környezetvédelmi rendszer

Jól működött megszüntették – helyreállítandó a hazai természet- és környezetvédelmi rendszer Jól működött megszüntették – helyreállítandó a hazai természet- és környezetvédelmi rendszer Jól működött megszüntették – helyreállítandó a hazai természet- és környezetvédelmi rendszer Jól működött megszüntették – helyreállítandó a hazai természet- és környezetvédelmi rendszer
Greenpeace-közlemény

A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkárságától. A létszámcsökkentések ellehetetlenítik az érintett területek hatékony szakmai munkáját. Mindeközben soha nem nézett még szembe ekkora természeti és környezeti kihívásokkal sem hazánk, sem egész Földünk. A természet- és környezetvédelem erősítése most fontosabb, mint valaha. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót kezdeményezett önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium felállításáért.

A természet- és környezetvédelmi intézményrendszert sújtó elbocsátások megszüntetését, és a természet- és környezetvédelem előtt álló feladatokhoz megfelelő kapacitások szavatolását várja el 85 hazai civil szervezet – köztük a Greenpeace Magyarország is –, és ebből a célból közös nyílt levélben fordultak Nagy István agrárminiszterhez. [1]

A létszámcsökkentések révén veszélybe sodródtak hazánk természeti kincsei. Ez súlyos csapás az európai viszonylatban is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre romlik a kormány döntései következtében.

Azóta , hogy 2010-ben megszüntették a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot

  • Szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők ültettek.
  • Folyamatosan csökken a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek, miután beolvasztották őket a kormányhivatalokba, látványosan gyengítvén a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítését.

Magyarország Alaptörvénye kimondja: „A természeti erőforrások [...] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.” [1]

„Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra.

Egyre súlyosabbá válik a klímaválság. Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon. Sohasem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése” nyilatkozta dr. Rodics Katalin természetvédelmi ökológus, kutatóbiológus, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A magyar Greenpeace petícióban követeli: állítsák helyre hazánk sokáig jól működött környezet- és természetvédelmi rendszerét:

# a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként

# állítson fel önálló környezet- és természetvédelmi minisztériumot.

https://act.greenpeace.org/page/33843/action/1

www.facebook.com/greenpeace.hu/videos/290912094861648/

[1] 85 civil szervezet nyílt levele Nagy István agrárminiszternek a természet- és környezetvédelemben történt leépítésekkel kapcsolatban https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/3011/85-civil-szervezet-nyilt-levele-a-termeszet-es-kornyezetvedelemben-tortent-leepitesekkel-kapcsolatban/

[2] Magyarország Alaptörvénye, P) cikk https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV