Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Google-újítás: a biztonság mindenek előtt

Google-újítás: a biztonság mindenek előtt
(Tudósítónktól)

Az Android Dev Summit idei rendezvényen, vagyis az androidos fejlesztőknek tartott konferencián jelentette be a Google, hogy hamarosan lehetőség nyílik a fejlesztők számára, hogy az alkalmazások frissítése nemcsak a Google Play áruházon keresztül, hanem az alkalmazás elindítása után, az applikáción belül is letöltődjék.

A lehetőség az In-app Updates API segítségével történik, kétféle frissítési módozatot kínál. Az egyiket a kritikus fontosságú patch-ek esetében javasolják, amikor a fejlesztők egy teljes képernyőn figyelmeztetik a használót arra, hogy itt van a nagyon fontos hibajavítást tartalmazó verzió, frissítsen. A felhasználónak nem kötelező telepítenie a frissítést. Így, ha például nem kapcsolódik wifi-re vagy alacsony töltöttségű az akkumulátora, akkor tovább léphet, és használhatja az alkalmazást frissítés nélkül.

A másik lehetőség, amikor az egyébként megszokott frissítések meglétét egy kis felületen jelzi a használónak, aki az előbbihez hasonló módon még mindig elutasíthatja a telepítését. Ha elfogadja, akkor viszont a háttérben történik a letöltés, és a fejlesztő döntésének függvényében az alkalmazás a letöltés végén vagy csak következő újraindításakor frissül.

Az új funkció használóbarát lehetőséget ad a fejlesztők kezébe, hogy kikényszerítsék az alkalmazás mielőbbi frissítését, így a kritikus hibajavítások hamarabb eljutnak az eszközre. Egy mobilozó ritkábban nyitja meg a Google Play áruházat, mint ahogy az adott frissítendő alkalmazást. Így nagyon sok mobiltelefonon hetekig, sőt hónapokig sem frissítik az alkalmazásokat, támadási felületet hagyva a kiberbűnözőknek.

A lehetőség a későbbiekben érhető el a fejlesztőknek, a Google a Chrome böngészőn vezeti be elsőként ezt a használóbarát frissítési módozatot.