Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zenés karácsony: koncertparádé minden műfajban

Zenés karácsony: koncertparádé minden műfajban
Elek Lenke

Az utóbbi 20 évben vált itthon szokássá, hogy karácsony táján megsokasodnak a zenés estek, sőt, még szilveszterkor is rendeznek komolyzenei hangversenyeket. Az sem ritka, hogy színház- vagy koncertjegyeket ajándékoznak egymásnak az emberek, azaz kulturális élményt, különféle, olykor fölös tárgyak helyett. (Nyitó képünkön a három tenor az 1999-i karácsonyi koncerten Bécsben; forrás: YouTube)

Az idei ünnepi szezon is bővelkedik ígéretes produkciókban. A világ egyik leghíresebb tenorja tavaly bejelentette, hogy nem turnézik többet. José Carreras (a képen – forrás: Danubius Music) azonban az idén december 19-én mégis fellép a Papp László Budapest Sportarénában.  A három tenor egyike a leghíresebb karmesterekkel dolgozott együtt. A színpad nagy pillanatainak mestere, szenvedélyesen, érzelmesen énekel. A halk hangok sztárjának is nevezik minden idők egyik legnagyobb Don José-ját, hangszíne – sokak szerint – a nagy Caruso-éra emlékeztet.

A gálakoncerten Polina Pasztircsák orosz szopránénekesnő lesz a partnere. A zenekart Ács János vezényli, aki sokszor volt már a három tenor karnagya.
Az advent kiváló időszak arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, a karácsonyi rohanásban kicsit megálljunk. Decemberben ismét visszatér a gregorián stílus Budapestre, a középkori énekektől  a modern dalokig. A Szent Dalok (Holy Chants) című karácsonyi koncertsorozat már novemberben elkezdődik, december 13-án pedig a budai MOM Sportban mutatkoznak be a művészek. A koncerten felcsendülnek a legmeghittebb karácsonyi dalok. A szerzetesruhába öltözött, klasszikus zenei képzettségű művészek produkcióját modern zaj- és látványhatások egészítik ki.

Könnyűzene, de más műfajban: karácsonyi nagylemezén szereplő dalaiból ad koncertet Gájer Bálint december 21-én ugyancsak a MOM Sportban. A magyar „Swing'n Pop” zenei stílus meghonosítója és vezéralakja már tavaly is fellépett itt karácsonykor. A híres amerikai karácsonyi dalok magyar nyelven lesznek hallhatók. A 16 vonós zenész és a zenész saját zenekara által interpretált dalokban fellelhetők lesznek Dean Martin, Bing Crosby, Frank Sinatra és Michael Bublé stílusjegyei is. A műsorban néhány angol nyelvű karácsonyi dal is elhangzik, illetve a két korábban megjelent lemezéről is idéz. 

A mára igen népszerűvé vált MüPa az idén is sokszínű műfaji parádét nyújt. Az idei ünnepvárás napjaiban fellép a többi között Radics Gigi és Szőke Nikoletta, a Fool Moon, a Kolompos, a Besh o droM (a képen), a Firkin, Malek Andrea, Danics Dóra, továbbá a Cimbaliband és a Group’n’Swing. December 2-től újra koncertekkel, jégpályával, gyermekprogramokkal, karácsonyi hangulattal és különleges ünnepi előadásokkal várja a látogatókat a MüPa Kultúr Kültér. A mintegy 350 négyzetméteres jégpálya mellett fűtött, alpesi menedékház hangulatú büfé szolgálja a korcsolyázók kényelmét, a MüPa-sátorban pedig izgalmas programok követik majd egymást.

December 8-án mutatja be legújabb, a MüPa Sátorba megálmodott előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat: egy igazi, jégbe fagyott mesevilágba csöppennek a látogatók. A Kristály című darabban a társulat többi produkciójából már jól ismert artisták ezúttal is külföldi és hazai vendégművészekkel lépnek a jeges porondra, december 8–31. között naponta kétszer, összesen 16 alkalommal.

Címkék