Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Trump volt embere Orbánnal együtt akarja szétverni az Európai Uniót

Trump volt embere Orbánnal együtt akarja szétverni az Európai Uniót Trump volt embere Orbánnal együtt akarja szétverni az Európai Uniót Trump volt embere Orbánnal együtt akarja szétverni az Európai Uniót

A sajtóhírek élvonalában: Steve Bannon együtt dolgozik az uniós választási kampányban Orbán Viktorral – erről beszélt a skóciai Edinburghban tartott, a BBC által szervezett média konferencián Donald Trump kirúgott nemzetbiztonsági tanácsadója, aki fehér házi munkája előtt és most újra a Breitbart News szerkesztője – számol be a többi között a Die Welt és a brit The Independent. A Reutersnek nem kívánt nyilatkozni ennek az együttműködésnek a részleteiről a magyar kormány szóvivője.

Az RTL tv-nek Bannon elmondta, hogy jó lett volna irodát nyitni az általa alapított Mozgalom nevű szerveződésnek, mert szereti Budapestet, de gyakorlati megfontolásból erre mégsem kerül sor, inkább gyakrabban utazik Magyarországra. Elmondta azt is, hogy John McLaughlin közvélemény-kutató, akivel együttműködött az Egyesült Államokban, most Orbán Viktor számára fog készíteni felméréseket. Nagyon bízik abban, hogy az integrációpárti német–francia tengely és az euro-szkeptikusok között igazi összecsapás várható. A The Jerusalem Postból még megtudjuk, november végén ismét Budapesten tárgyal majd Orbánnal. Az izraeli I24News tévé ehhez még azt is hozzáteszi – a Mozgalom hátterét megvilágítva –, hogy Steve Bannonnak végső soron az Európai Unió szétverése a célja Orbánnal karöltve.

A The Independent arról az incidensről is beszámol Magyarország kapcsán, hogy az ENSZ visszavonta szakértőit, akik nyomban úton távoztak is hazánkból, miután Budapest megtiltotta a delegáció látogatását a röszkei és a tompai menekülttáborban. A lap tudósítója nem kapott hivatalos magyarázatot.

Az amerikai FoxNews a Nicola Gruevszki-ügy kapcsán leszögezi: az Orbán-kormány tagadja, hogy segített volna a macedón miniszterelnök megszöktetésében, miközben az albán rendőrség azt állítja, hogy a tiranai magyar nagykövetség autójával hagyta el Gruevszki országukat. Gulyás Gergelyt is idézik az AP tudósítása alapján, aki jót szórakozott a médiában megjelent azon az állításon, amely szerint Orbán Viktor lakásában is megfordult volna Gruevszki. A macedón és a magyar külügyminiszter egyeztetett az ügyben, s állítólag függőben van egyéb súlyos bűnügy kapcsán más jogi természetű vita rendezése is a két ország között.

Miként lett Magyarország Oroszország dezinformációs fegyverévé? (How Hungary became a weapon of Russian disinformation) címmel tett közzé a Kiyv Post egy hosszabb tanulmányt, amely eredetileg a Forbes, a BBC és a CNN által is gyakran idézett Euromaidan Press oldalán jelent meg, szerzője pedig Győri Lóránt, a Political Capital elemzője. Ábrákkal is illusztálva az ukrán–magyar konfliktusokat veszi sorra az írás, amelyek mögött valójában Oroszország azon igyekezete is áll, hogy blokkolja Ukrajna NATO-tagságát, hogy az oroszok által vezetett igencsak hibrid háborúban a Russia Today-tól kezdve a Szputnyikon át kiderüljön: a Krím (Moszkva általi) bekebelezését végső soron az ukránok kisebbséget támadó intézkedései indokolták. Az új oktatási törvény is ennek a bizonyítéka, amit Magyarország az emberi jogok megsértéseként nemzetközi szinten ró fel Ukrajnának. S emögött az oroszok dezinformációs háborúja húzódik meg. 

Az európai regionalizmus feltámadásáról ír a The Economist, amely a kisebbségek elleni támadást, illetve az őket megvédők között kiújult harcot helyezi történelmi aspektusba. Azt, például, hogy miként korlátozta Mussolini a kisebbségi nyelvhasználatot, amit párhuzamba állít a készülő új osztrák állampolgársági törvénnyel. Az írás az Osztrák–Magyar Monarcia szétesésével kezdődik és kilyukad napjaink migrációs problémájánál, noha alapvetően a világháborúk eredményeként integrálódott nemzetiségek felerősödő autonómia törekvéseit helyezi középpontba. Ekként megemlíti azt is, hogy Orbán Viktor az erdélyieknek és a felvidékieknek is útlevelet adna – felerősítve kötődésüket az anyaországukhoz.

A Handelsblatt Soros Györgynek – a hazánkból elűzött – Berlinbe költözött alapítványa kapcsán arról az új jelenségről ír, hogy Németországban is növekszik az emberbarát elleni tábor. Most csak a szélsőjobb AfD párt véleményét idézik ugyan a cikkben, mert szerintük a nemrég alakult új médiaszervezetre, a Neue deutsche Medienmacherre hatást gyakorol a milliárdos. Ezt egyrészt azzal magyarázta a párt szakértője, hogy 88 ezer eurót kapott Sorostól a szervezet, másrészt szélsőjobbnak nevezte az Alternatíva Németországért Pártot.