Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Grúz légitársaság mutatkozott be Budapesten

Grúz légitársaság mutatkozott be Budapesten
Elek Lenke

Stílusos környezetben, egy budapesti grúz étteremben tartotta bemutatkozó tájékoztatóját a MyWay grúz légitársaság. Az eseményt megtisztelt Grúzia – vagy miként mostanában hivatalosan emlegetik: Georgia – magyarországi új nagykövete, Zaal Gogsadze. Bár az első járat ünnepélyes külsőségek között leszállt már Budapesten október 28-án, a szaksajtónak ma számoltak be a két ország közötti kapcsolat fontos állomásának részleteiről.

A MyWay ambiciózus tervekkel piacra lépett új szereplő a kaukázusi térségben. Athén után Budapestet választotta célpontnak; fél éven belül számos európai, ázsiai és észak-amerikai város légi kikötőjében is leszállnak Boeing 737 800, illetve Boeing 777 típusú gépei.

Hangsúlyozandó: nem fapados légitársaságról van szó, hanem hagyományos üzleti modell szerint működtetettről, a jegy árában benne van a poggyász feladásának költsége, a fedélzeti étkezés és a híres grúz vörös bor fogyasztásának ára is. Sőt, és ez egyedülálló: mivel a grúz hegyek kiváló síterepnek bizonyulnak, egy pár sífelszerelés szállítása is benne foglaltatik a jegyárban.

Grúzia egyre kedveltebb turisztikai célpont világszerte, különleges a természeti környezete és kiváló a konyhája, világhírűek a borai és a konyakjai. Budapesten már két népszerű grúz étterem is várja a vendégeit. Az előételek kínálata nagyon széles, természetesen mindenben van dió, ropogós gránátalmamag, és nincs grúz ebéd hacsapuri – a pizzához csak küllemében hasonló fogás – és a mézes-diós csurcsella nélkül.

A MyWay eseményen felszólaló nagykövet, a Liszt Ferenc Repülőtér, a grúz turisztikai hivatal és a légitársaság képviselője egyaránt kiemelkedőnek minősítette a két ország gazdasági kapcsolatait. Egy-egy repülőjárat nyitása után mindig látványosan növekszik az érintett országok idegenforgalma. Most is ez várható. Számottevően bővülhet a grúziai télisport-terepek iránt érdeklődők száma.

Egyelőre heti két alkalommal, vasárnap és csütörtökön közlekedik a MyWay, ám várhatóan rövidesen beiktatnak egy keddi járatot is. A téli menetendben három óra időeltolódás van a két ország között, a repülési idő három és fél, négy óra. A MyWay magyarországi képviseletét a CEAS-Central European Aviation Solutions Kft. látja el.

Budapest fordítókorong lehet a MyWay számára, hiszen tőlünk sokfelé utazhatnak a Grúziából érkezők Európába, mint ahogyan Tbiliszi nemzetközi repülőtere is alkalmas hely lehet a környező volt szovjet tagköztársaságok megközelítésére.