Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Orbán-kormány nemet mondott a műanyagszennyezés megállítására

Az Orbán-kormány nemet mondott a műanyagszennyezés megállítására
Greenpeace-közlemény

A magyar kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezhetők hazánk termőtalaja, vizei, élővilága az eldobható műanyag termékekkel és csomagolásokkal. A kormányszóvivő tegnapi kijelentése alapján a kabinet nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium előremutató termékdíjtörvény-módosítási tervezetét, amely fölvette volna a harcot a műanyagszennyezés ellen.

A Greenpeace Magyarország a tárgyban indított petíciójához csatlakozó több mint 130 ezer emberrel azt követeli a kormánytól: védje meg hazánk természeti kincseit, és sürgősen kezdjen el cselekedni az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások visszaszorítása végett.

Felháborítónak tartjuk, ahogyan a magyar kormány viseltetik a világszerte emberek millióit megmozgató globális műanyagszennyezés problémájával. Folyóink, erdeink, mezőink, városaink tisztasága a tét. A mikroműanyagok ráadásul már nem csak a környezetünkben vannak jelen. Kimutatták az emberek székletéből, ott van a palackozott és csapvizeinkben, a tengeri élőlényekben, a sóban, és a légszennyező anyagokhoz tapadva a levegővel is belélegezzük.

Mindezek tükrében nem tudjuk mire vélni a kormánynak azt a kijelentését, mely szerint amíg nem kötelező, addig nem cselekszenek az eldobható műanyag zacskók visszaszorítása végett. Mi lehet kötelezőbb érvényű, mint honfitársaink érdeke, környezetünk tisztaságának megőrzése? – írja a lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A kormányszóvivő november 15-i nyilatkozata alapján „nem nyerte el a kormány tetszését” a műanyagszennyezés korlátozása céljából készült termékdíjtörvény-módosítási tervezet, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkársága dolgozott ki. A szeptember közepén társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a Greenpeace Magyarország is véleményezte, és úgy találta, az megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

A Greenpeace Magyarország petícióját az egyszer használatos műanyag zacskók visszaszorításáért már kereken 150 ezren írták alá. A kezdeményezés ezzel minden idők eddigi legnagyobb hazai online környezetvédelmi petíciójává vált. A petíciókat a zöldszervezet 2018 októberében átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkárságának.

Másodpercenként 160 000 műanyag szatyor készül a Földön. Ám átlagosan csak alig 20 percig használják őket, ezután hulladékká válnak. Világszerte 60 ország és száznál több város lépett már fel az eldobható műanyag zacskók használatának a korlátozásáért – köztük Románia is, ahol 2019. január 1-jétől tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása.

A zöldszervezet azt várja a magyar kormánytól, hogy vizsgálja felül a döntését: ahelyett, hogy az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások előállítására pazarolja bolygónk erőforrásait, ne halogassa tovább a műanyagszennyezés elleni fellépést. A döntéshozók felelőssége is, hogy élhető jövőt hagyjunk a jövő generációkra.

https://greenpeace.hu/stopmuanyag

https://act.greenpeace.org/page/33454/action/1

https://greenpeace.hu/muanyag    

https://www.greenpeace.org/hungary/tag/muanyag/