Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nő a macedón kormányfő bűnlajstroma – Saját zűrös ügyeiről tereli el Orbán a sorosozással a figyelmet

Nő a macedón kormányfő bűnlajstroma – Saját zűrös ügyeiről tereli el Orbán a sorosozással a figyelmet Nő a macedón kormányfő bűnlajstroma – Saját zűrös ügyeiről tereli el Orbán a sorosozással a figyelmet

Tizennyolcmilliárd, azaz tizennyolcezer-millió forinttal támogatta Orbán kormánya a kárpátaljai magyarokat a múlt másfél évben – tudható meg az amerikai Fox News internetoldalán megjelent terjedelmes cikkből az AP hírügynökség tudósítása alapján. Az alapos írás több oldalról is körbejárja az új oktatási törvény, a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó jogszabály okozta helyzetet, és felhívja a figyelmet a nemzeti egységalkotó szerepére, amire nagy szükség van a márciusban esedékes ukrán választások miatt is.

Brenzovics László, az ukrán parlament egyedüli kárpátaljai képviselője szerint viszont az ukrán nép ellenségeként akarják beállítani a magyar kisebbséget. A magyar útlevelek adományozása és a kettős állampolgárság aspektusából pedig elég nyilvánvaló – mondja a Csop melletti falucska tanára, Kántor József –, a végzős diákok azonnal megragadják az alkalmat, hogy Magyarországra vagy azEurópai Unió más országába mehessenek dolgozni, mert Ukrajnában rossz a gazdasági helyzet. Ha ez a folyamat nem áll meg, 20–30 év múlva alig lesz magyar a térségben.

Áder János Vilniusban befejeződött látogatása apropóján a Nyeftyegaz orosz nyelvű portál arról ír, hogy Magyarország a gázimportját Litvánián, de az is lehet, hogy Lengyelországon, illetve Horvátországon keresztül kívánja megoldani. A cikk szerint a magyar és a litván köztársasági elnök közös sajtótájékoztatóján nem derült ki, hogy melyiket részesítik előnyben a magyarok. Mindenesetre Dalia Grybauskaitė elnök asszony nem győzte hangsúlyozni, tárt karokkal várják a magyar vevőt, s a cikk malíciával megjegyzi, naná, mert a cseppfolyósgáz-terminál építéséhez felvett hitelt még 10, vagy akár 20 évig törleszteni kell a norvég társcégnek. Továbbá öt éven belül ki szeretné vásárolni a norvégokat a projektből, ezért lenne sürgős a magyar gázimportról megegyezésre jutni. A konkurens lengyel LNG terminál erős amerikai hátszéllel egyelőre kedvezményesebbnek látszik Magyarország számára – állapítja meg a cikk. A horvát terminál csak 2020-tól állna munkába. Ugyanakkor Putyin és Orbán a szeptemberi találkozóján megállapodott abban, hogy a Török Áramlat is szerepet játszik, mindenesetre a végleges döntésig hátralévő időben az oroszok jól járnak, mert onnan a korábbinál is több gázt importál a jelen pillanatban Magyarország.

Az Eurasia Review pedig arról értekezik, hogy rossz lóra tett Moszkva, amikor először a Jobbikban látta lehetséges szövetségesét és támogatta a pártot azért, hogy a Kreml Közép-Európán keresztül betehesse a lábát az uniós közösségbe. A szerző szerint az oroszok nem tudták, hogy a Jobbiknak a finnugor közösséghez tartozó mordvinok, marik és udmurtok kisebbség védelme a Volga mentén, akárcsak a kárpátaljai magyaroké, sokkal fontosabb, hazafias érzelmek miatt, mint az orosz kapcsolat, s ezért nem volt hajlandó a Jobbik az Oroszország elleni szankciók elvetéséért lobbizni. Az Orosz Föderáción belüli magyar rokonnép eltűnése pedig azzal fenyeget a szerző szerint, hogy a magyarokra is hasonló sors várna, ha Oroszország kisebbségellenes intézkedéseit elnéznék.

Az ukrán Unian hírportál arról ír, hogy a Budapesten akkreditált ukrán nagykövet, Ljubov Nepop felszólította Budapestet, adjon magyarázatot arra, miért vett részt megfigyelőként a jobbikos Samu Tamás a donyecki régióban tartott orosz pszeudo-választáson. Szégyenteljesnek nevezve elítélte, hogy ezzel támogatást nyújt az orosz megszálláshoz, holott kárpátaljai magyarok is életüket vesztették az évek óta tartó harcokban. Nepop szerint nemcsak az ukrán, de a nemzetközi törvényeket is megsértette ezzel a képviselő, de ami ennél is fontosabb, az az erkölcstelen hozzáállás. Nemzetközi megfigyelők szerint az oroszok lépése a minszki békemegállapodást is felrúgja.

A News Observer és rengeteg európai lap számol be a körözés alatt álló macedón kormányfő, Nicola Gruevszki Budapestre szökéséről. A macedón belügyminiszter nem csak a luxusautó kapcsán kirobant megvesztegetési botrányról ír az ex-kormányfő bűnlajstromát sorolva, hanem a 2015-i lehallgatásokról is, amelyek politikai válságot idéztek elő; választási csalásról, továbbá hivatali hatalommal való visszaélésről, erőszakos felbujtásról és bűnözői kapcsolatokról is.

Az osztrák Kurier szerint Orbán azért kampányol még mindig Sorossal, hogy saját zűrös ügyeiről elvonja a figyelmet. A Soros Alapítvány berlini vezetője elpanaszolta, hogy nem voltak biztonságban sem a dolgozóik, sem azok az információk és munkák, amelyeken dolgoztak, ezért döntöttek úgy, hogy Budapestet elhagyva Berlinbe költözik az alapítvány.